Érseki szó jelentése

Az érseki szó egy középkori fogalom, amelyet az egyházban használtak. Az érseki szó eredetileg a latin episcopus szóból származik, amelynek jelentése ‘pásztor’. Az érseki szóval jelölt személy egy egyházi hierarchiában a legmagasabb rangú vezető, aki felelős az egyház megyéjének irányításáért. Az érseknek számos feladatot kell ellátnia, beleértve a papság felügyeletét, az egyházi szertartások vezetését és a megye közösségének vezetését. Az érseknek számos joga és kötelezettsége van, amelyek a megyéjének jólétét szolgálják. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk az érseki szó jelentését és jelentőségét.

Lexikológia

Az érseki szó egy olyan kifejezés, amely a vallási hierarchia egyik legfelsőbb szintjét jelenti. Az érsek a püspök fölött áll, és közvetlenül az apostoli székhez kapcsolódik. Az érsek az egyházmegye vezetője, aki felelős az egyházmegye híveinek szolgálatáért és vezetéséért. Az érseknek joga van áldásokat adni, szentségeket osztani, és kánonjogi törvényeket alkotni. Az érseknek joga van kinevezni püspököket, káplánokat és papokat, valamint egyházi intézményeket és szervezeteket létrehozni. Az érseknek joga van irányítani a papságot, és meghatározni az egyházmegye közösségének tevékenységét. Az érseki tevékenység nemcsak a vallásos szolgálatot jelenti, hanem az egyházmegye gazdasági és társadalmi életét is. Az érseknek joga van bizonyos területeken döntéseket hozni, és megvédeni az egyházmegye híveit.

Etimológia

Az „érseki” szó az ógörög ekklesiastikus terminológiából származik. Az ógörög ekklesiákban az ökleisztikus hierarchiában az „érsek” egyfajta vezető szerepet töltött be, aki felelős volt a közösség lelki vezetéséért és az egyházi szabályok betartásáért. Az érsekség a középkorban is megmaradt, és az egyházi hierarchiában az érsek még mindig vezető szerepet töltött be. Az érsek a főpap, aki felelős a püspökök, a papok és a hívek lelki vezetéséért. Az érsek közvetlenül a pápa alárendeltségében áll. Az érsekség az egyházi hierarchiában fontos szerepet tölt be, és ma is létezik.

Jelentés különböző szótárakban

Az érseki szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az érseki szó „a főpap, aki egy egyházmegye élén áll, és aki a pápa helyett másoknak parancsol”. A Cambridge Dictionary szerint az érseki szó „egy főpap aki egy egyházmegye élén áll, és aki a pápa helyett másoknak parancsol”. A Oxford Dictionary szerint az érseki szó „egy főpap, aki egy egyházmegye élén áll, és aki a pápa helyett másoknak ad parancsot”. Az érseki szó jelentése tehát eltérő lehet a különböző szótárakban, de egy dolog állandó: az érseki szó egy főpapot jelöl, aki egy egyházmegye élén áll, és aki a pápa helyett másoknak ad parancsot.

Asszociációk

 • Egyház.
 • Püspök.
 • Templom.
 • Istentisztelet.
 • Hittudomány.
 • Keresztény.
 • Ige.
 • Hit.
 • Szent.
 • Tanítás.

Szinonimák

 1. püspök.
 2. érsek.
 3. prépost.
 4. érseki vikárius.
 5. érseki káptalan.
 6. főpásztor.
 7. főpüspök.
 8. érseki almoner.
 9. érseki tanács.
 10. érseki kánonok.

Példamondatok

at készíthetsz:

 1. Az érseki palota szépsége lenyűgöző volt.
 2. Az érseki templom falai már évszázadok óta állnak.
 3. Az érseki bíboros koronázási ceremóniáját mindenki megtapasztalhatta.
 4. Az érseki szertartások látványosak és rendkívül színesek voltak.
 5. Az érseki udvaron sok különleges szobor áll.
 6. Az érseki palota kertjében nagyszerű virágok nyíltak.
 7. Az érseki templomot sokan a város legfontosabb szimbólumának tekintik.
 8. Az érseki szertartások szigorú szabályok szerint zajlanak.
 9. Az érseki udvarban számos rendezvényt szerveznek.
 10. Az érseki palota tornyai magasan a város felett magasodnak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: