Értékpapír szó jelentése

Az értékpapír olyan dokumentum, amely egy személy vagy szervezet tulajdonát, jogait vagy kötelezettségeit igazolja. Az értékpapírok használatának története több ezer évre nyúlik vissza, és a modern értékpapírok sokféle formában léteznek, beleértve az állampapírokat, részvényeket, kötvényeket, váltókat és másokat. Az értékpapírok különböző módokon használhatók a befektetők és a vállalatok számára, hogy előmozdítsák a gazdasági növekedést és a pénzügyi stabilitást. Ez a cikk részletesen megvizsgálja az értékpapírok jelentését és szerepét a modern pénzügyi világban.

Lexikológia

Az értékpapír lexikológiája fogalom, amely a pénzügyi szektorban használt bizonyos intézmények, szerződések és tőkebefektetések gyűjtőneve. Az értékpapírok lehetnek kötvények, részvények, opciók és más pénzügyi eszközök, amelyeket a tőkepiacokon keresztül lehet megvásárolni és eladni. Az értékpapírok átfogó kategóriát jelentenek, amelyek közös tulajdonságokkal rendelkeznek, például a kamatokkal, a változó kockázatokkal és a pénzügyi kifizetésekkel. Az értékpapírok lehetnek különböző formákban, például kötvények, részvények, opciók, állampapírok és más pénzügyi eszközök. Az értékpapírokat általában közvetlenül a pénzügyi piacokon keresztül lehet megvásárolni és eladni. A pénzügyi piacokon a befektetők az értékpapírok árának alakulását figyelik, és így döntenek a befektetésükről. Az értékpapírok általában különböző kockázatokkal járnak, amelyeket a befektetőknek figyelembe kell venniük a befektetési döntésük meghozatalakor.

Etimológia

A szó „értékpapír” eredetét a 16. századig vezethetjük vissza. A kifejezés egyike azon szakmai kifejezéseknek, amelyeket a tőkepiaci szakmában használtak. A szó eredete a francia nyelvből származik, ahol a „papier d’échange” szót használták. A szó jelentése „csere papír”, mivel a papírokon található információk alapján az értékpapírok cserélhetőek voltak. A kifejezés eredete azonban még régebbre vezethető vissza, a 14. századi latin „charta” szóra. A „charta” szó jelentése „írás”, ami arra utal, hogy az értékpapírok írásban rögzített információkat tartalmaztak.

Jelentés különböző szótárakban

Az értékpapír szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az értékpapír egy olyan dokumentum, amelyet a tulajdonosok igazolásként használnak arra, hogy bizonyos értéket tulajdonítanak nekik. Az Oxford English Dictionary szerint az értékpapír egy olyan dokumentum, amely tulajdonjogot biztosít valamilyen tulajdonban vagy értékben, például részvényekben vagy kötvényekben. A Cambridge Dictionary szerint az értékpapír egy olyan dokumentum, amely egy árucikk, szolgáltatás vagy más érték tulajdonjogának bizonyítéka, például részvények, kötvények vagy kölcsönök.

Asszociációk

Az értékpapírok egyik legfontosabb asszociációja a befektetés. Az értékpapírok különböző fajtái lehetővé teszik a befektetők számára, hogy különböző módon fektessenek be pénzüket. A részvények a legnépszerűbb értékpapír, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy részesedjenek egy adott cégben. A részvényeket általában a tőzsdén keresztül lehet megvásárolni, ami lehetővé teszi, hogy a befektetők közvetlenül részesedjenek a cég nyereségéből. A befektetők más módon is befektethetnek, például kötvények, alapok és opciók formájában. Mindegyik módszernek saját előnyei és hátrányai vannak, és a befektetőnek meg kell értenie ezeket, mielőtt befektetési döntést hoz.

Szinonimák

– Értékpapír: Részvény, Kötvény, Befektetési jegy, Bizonylat, Csomagolás, Értékpapír-csomag, Értékpapír-kibocsátás, Értékpapír-tőke, Értéktárgy, Kibocsátás, Papírpénz, Tőkepapír.

Antonímák

Az értékpapír antonimái közé tartoznak a pénzügyi eszközök, mint például a deviza, a kötvények, a részvények, a közvetítő kereskedelmi bankok által kibocsátott kölcsönök, a fedezetek, a betéti számlák, a közvetítő hitelintézetek által kibocsátott termékek és sok más. Ezeknek a pénzügyi eszközöknek az antonimái a következők lehetnek: készpénz, bankjegyek, bankkártyák, fizetési csekk, átutalás, átutalási megbízások, online fizetési rendszerek, pénzügyi befektetések, bankbetétek, hitelkártyák, árukészletek, befektetési számlák, közvetítői szolgáltatások, árfolyam-különbség-kölcsönök, műtárgyak, ingatlanok és sok más.

Példamondatok

  1. Az értékpapírok befektetésnek jó alternatívája lehet, ha kockázatvállalóbb befektetési stratégiát szeretnél követni.
  2. Az értékpapírok nagyobb hozamot ígérnek, mint a megtakarítások.
  3. Az értékpapírpiacokon számos különböző típusú értékpapír közül választhatsz.
  4. Az értékpapírok számos előnnyel járnak, mint például az alacsony költségek és a kényelmes befektetési lehetőségek.
  5. Az értékpapírokban való befektetéshez szükséged van egy megbízható számlavezetőre.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: