Értelmiség szó jelentése

Az értelmiség szó sokféle jelentéssel bír, és ez a jelentések sokfélesége az elmúlt évszázadokban változott. Az értelmiség szó eredetileg a 19. században jelent meg, és jelentése akkoriban az intellektuális tevékenységet végző emberek csoportjának megnevezése volt. Az értelmiség szó a mai napig sokféle jelentéssel bír, és ez a jelentések sokfélesége az elmúlt évszázadokban változott. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az értelmiség szó jelentését a múltban és a jelenben.

Lexikológia

Az értelmiség fogalma egy olyan társadalmi csoportot jelöl, amelyet a tudományos, művészeti és más kulturális tevékenységek folytatásához szükséges képességek jellemzik. Az értelmiség tagjai általában magas szintű képzettséggel rendelkeznek, és általában magasabb társadalmi pozícióval rendelkeznek. Az értelmiség tagjai különböző tudományos, művészeti és más kulturális területeken dolgoznak, és általában kritikus gondolkodással rendelkeznek. Az értelmiség tagjai általában a társadalom szolgálatában állnak, és a társadalom számára fontos kérdésekben nyilvánítanak véleményt.

Etimológia

Az értelmiségi szó eredete több mint 200 évre nyúlik vissza, a 18. századi Franciaországban. A kifejezés a francia intelligentsia szóból származik, amely a francia intelligenzia személyeit jelöli. Az intelligentsia szó maga a latin intelligere szóból származik, amelynek jelentése az „érteni” vagy „megérteni”. A francia intelligentsia szó először 1799-ben jelent meg a francia nyelvben, amikor a francia filozófus, Pierre-Joseph Proudhon megalkotta. Az intelligentsia szót azokra az emberekre használta, akik képesek voltak elméleti gondolkodásra, és a tudományos ismeretek elmélyítésére.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban az értelmiség jelentése számos módon eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az értelmiség „azok a felvilágosult és kulturált emberek, akiknek jelentős szellemi képzettsége van, valamint különböző szakmákban és pozíciókban komoly szakmai tapasztalatot szereztek”. Az American Heritage Dictionary szerint az értelmiség „a társadalmi csoport, amelynek tagjai a kultúra, a tudomány és a társadalmi ügyek iránti érdeklődést és szakmai tudást mutatnak”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az értelmiség „azok a kulturált és oktatott emberek, akik a tudomány, a művészetek és más összetettebb társadalmi ügyek iránt érdeklődnek és szakmai tudással rendelkeznek”.

Asszociációk

 • intelligencia.
 • kultúra.
 • vélemények.
 • tudomány.
 • oktatás.
 • elit.
 • szellemi.
 • értékek.
 • szabadság.
 • kreativitás.

Szinonimák

intelligencia, középosztály, értelem, értelmezés, megértés, megfontolás, okoskodás, bölcsesség, tudás, jártasság, szakértelm, összefüggés, műveltség.

Példamondatok

 1. Az értelmiség a társadalom legfejlettebb rétege.
 2. Az értelmiség kulcsszerepet játszik a társadalmi változásokban.
 3. Az értelmiség a tudás és a kultúra terjesztői.
 4. Az értelmiségi csoportok sokat tettek a társadalmi fejlődésért.
 5. Az értelmiség szerepet játszik a társadalmi fejlődésben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: