Érvényesítés szó jelentése

Az érvényesítés szó sokféle jelentéssel bír, amelyek különböző kontextusokban használhatók. A szó gyakran a hitelesítéssel, a megerősítéssel és a megerősítéssel összefüggésben használatos, de más kontextusokban is használható. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az érvényesítés szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan lehet ezt a kifejezést használni különböző kontextusokban.

Lexikológia

Az érvényesítés egy fontos része a szóbeli kommunikációnak, amely lehetővé teszi, hogy a felek megerősítsék a mondanivalójukat, és megbizonyosodjanak arról, hogy a másik fél megértette azt, amit mondtak. Ez az eljárás segít abban, hogy kiküszöböljék a félreértéseket, és megerősítse, hogy mindkét fél ugyanazt a dolgot értette meg. A folyamat magában foglalja a kölcsönös figyelemre való törekvést, az érvényesítés kifejezésének használatát, és a másik fél visszajelzését is. Az érvényesítés fontos szerepet játszik a kommunikációban, mivel segít megerősíteni a másik fél érzéseit, és biztosítja, hogy a mondanivalók megfelelően értelmeződnek.

Etimológia

A szó eredete valószínűleg a latin „valide” szóból származik, ami „erős, határozott, megerősített” jelentéssel bír. Az érvényesítés szó eredetileg a jogban használt terminológiában jelent meg, amely azt jelentette, hogy egy bírósági rendelkezés vagy döntés érvényesítése. Az érvényesítés fogalma azóta számos területen használatos, például az informatikában, ahol az adatok hitelességét és érvényességét ellenőrzik. Az érvényesítés mára kiterjedt az üzleti életre is, amelynek célja, hogy a vállalatok biztosítsák a folyamatok hatékonyságát és megbízhatóságát.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „érvényesítés” számos szótárban eltérő jelentéssel szerepel. A Cambridge English Dictionary szerint az „érvényesítés” megerősítést jelent, amikor valaki bizonyítja, hogy valami igaz vagy érvényes. A Merriam-Webster szótár szerint az „érvényesítés” a jogosultság megerősítése, amikor valaki igazolja, hogy jogosult egy adott szolgáltatásra vagy jogokra. A Collins English Dictionary szerint az „érvényesítés” a jogosultság igazolása, amikor valaki bizonyítja, hogy jogosult egy adott szolgáltatásra vagy jogokra.

Asszociációk

 • hitelesítés.
 • jóváhagyás.
 • elfogadás.
 • alkalmazás.
 • megvalósítás.
 • kivitelezés.
 • implementálás.
 • konkrétítás.
 • konkretizálás.

Szinonimák

 1. megerősítés.
 2. jóváhagyás.
 3. elfogadás.
 4. ratifikálás.
 5. konfirmálás.
 6. validálás.
 7. hitelesítés.
 8. legitimálás.
 9. homologálás.
 10. érvényesítés.

Példamondatok

 1. A kormány új törvényt fogadott el, amelynek érvényesítése már jövő héten megkezdődik.
 2. Az új tőkebevonási szabályok érvényesítéséhez a vállalatnak számos engedélyt kell szereznie.
 3. Az új szabályok érvényesítése néhány hónapot vesz igénybe, mielőtt teljesen érvénybe lépne.
 4. Az új előírások érvényesítése után a vállalatnak be kell tartania a szabályokat.
 5. Az új szabályok érvényesítésével a vállalatoknak szigorúbb szabályok szerint kell működniük.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: