Érvénytelenít szó jelentése

A szó „érvénytelenítés” jelentése közöttünk sokféleképpen értelmezhető, de a legtöbb esetben azt jelenti, hogy valamilyen dokumentum, vélemény vagy állítás érvénytelenítésre kerül. Ez azt jelenti, hogy az érintett dokumentum, vélemény vagy állítás nem érvényes, és nem érvényesíthető. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk, hogy mikor és hogyan használhatjuk a kifejezést, és milyen egyéb jelentései is lehetnek.

Lexikológia

A lexikológia szerint az érvénytelenítés a szavaknak, mondatoknak és állításoknak az a folyamata, amelyben az egyes szavak, mondatok és állítások érvénytelenné válnak, mivel nem felelnek meg a köznyelvi használatnak vagy a társadalmi normáknak. Az érvénytelenítés a köznyelvben és a szókincsben is megtörténhet. Például, ha valaki „felállítja” a helyesírási szabályokat, az érvényteleníti azokat a szavakat, amelyek nem felelnek meg a helyesírási szabályoknak. Ugyanígy, ha egy szó nem illik bele a köznyelvbe, az érvényteleníti azt. Az érvénytelenítés lehet végleges vagy átmeneti, és lehet közvetlen és közvetett. A közvetlen érvénytelenítés az, amikor egy szót vagy kifejezést közvetlenül elutasítanak, míg a közvetett érvénytelenítés az, amikor egy szót vagy kifejezést egy másik szóval helyettesítenek.

Etimológia

A szó „érvénytelenít” szó eredete a latin „invalidare” szóból ered, amelynek jelentése „aláássa a hatályát”. A szó eredetileg a jogi terminológiában használt szó volt, amelyet a jogszabályok hatályon kívül helyezésére használtak. Az idők folyamán azonban a szó értelme eltért a jogi értelemben alkalmazott értelmétől, és általánosabb értelemben használták, hogy jelölje a szabályok, törvények, szerződések, dokumentumok stb. hatályon kívül helyezését.

Jelentés különböző szótárakban

A jelentését tekintve, az érvénytelenítés szó a különböző szótárakban eltérő módon szerepel. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az érvénytelenítés jelentése „valaminek a jogerőségét, érvényességét megszüntetni,” míg a Merriam-Webster szótár szerint az érvénytelenítés jelentése „egy jogerősítő intézkedéssel megszüntetni a jogerőségét, érvényességét”. Ezen kívül az érvénytelenítés szónak még egy másik jelentése is van, amelyet a Cambridge Dictionary szerint „valami jogerőségét, érvényességét megsemmisíteni, általában egy törvény, rendelet vagy bírósági ítélet által”.

Asszociációk

A szó „érvénytelenítés” sokféle asszociációt vált ki. Az egyik leggyakoribb asszociáció a pénzügyi piacon az, hogy valamilyen értékpapír vagy egyéb befektetési eszköz érvénytelenítésre kerül. Ez azt jelenti, hogy az értékpapír vagy más befektetési eszköz értéke teljesen elpárolog, vagyis semmivé válik. Ez akkor történik, amikor az értékpapír vagy más befektetési eszköz nem felel meg a megfelelő piaci szabályoknak, vagy amikor az értékpapír vagy más befektetési eszköz nem felel meg a befektetői elvárásoknak.

Szinonimák

 1. megszüntet,.
 2. hatástalanít,.
 3. érvénytelen rendelkezés,.
 4. töröl,.
 5. megszünteti,.
 6. megsemmisít,.
 7. érvényteleníti,.
 8. meghiúsít,.
 9. megsemmisíti,.
 10. hatástalanítja.

Antonímák

Az „érvénytelenít” szónak számos antonimája van. Ezek közé tartozik a „megerősít”, „megerősíteni”, „hitelesít”, „hitelesíteni”, „megerősítés”, „hitelesítés”, „jóváhagyás”, „jóváhagyásra”, „elfogadás”, „elfogadni”, „engedélyezés”, „engedélyezni”, „érvényesítés”, „érvényesíteni”, „tanúsítás”, „tanúsítani”, és „újraélesztés”. Ezek mind olyan szavak, amelyek a „érvénytelenítés” szó ellentétei, és jelzik, hogy valamit érvényessé teszünk, megerősítünk, hitelesítünk, jóváhagyunk, elfogadunk, engedélyezünk, érvényesítünk, tanúsítunk, vagy újraélesztünk.

Példamondatok

 1. A házasság érvénytelenítésével a házaspár váláshoz jutott.
 2. A korrupciós ügy miatt a bíróság érvénytelenítette a szerződést.
 3. A bank érvénytelenítette a hitelkártyát, amelyet a felhasználó nem fizetett ki időben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: