Esencia szó jelentése

Az „esencia” szó egy változatos jelentéssel bíró spanyol szó, amely a latin „essentia” szóból származik. Az „esencia” szó egyfajta illat, íz vagy ízlést jelent, amelyet egy tárgy, személy vagy tárgy képvisel. Az „esencia” szó jelentése azonban eltérő lehet, attól függően, hogy a kontextusban hogyan használják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az „esencia” szó jelentését, valamint annak különböző használati módjait.

Lexikológia

Szó esencia azt jelenti, hogy a szavak lényegét, az alapvető értelmét foglaljuk magunkban. Ahhoz, hogy megértsük, mit jelent ez, először meg kell értenünk, hogy a szavak mögött megvan a jelentésük. A jelentés azt jelenti, hogy egy szó mögött áll egy konkrét értelmezés, amelyet a kultúra adott szónak ad meg. Például, ha azt mondjuk, hogy „hűvös”, akkor mindannyian tudjuk, hogy ez azt jelenti, hogy nem meleg, hanem hideg. A szó esencia azt jelenti, hogy ez a konkrét értelmezés a szó lényege. A szó esencia tehát az alapvető értelmezése a szónak, amelyet a kultúra ad meg.

Etimológia

Az esencia szó eredete gyökerezik a 14. századi latin korban. Az eredeti latin szó, „essentia”, jelentése „lényeg”. A szó eredeti jelentése azt sugallta, hogy egy dolog lényegi tulajdonsága, amely azt jelenti, hogy ez a tulajdonság meghatározza, mi az a dolog. A szó a 16. században költözött az angolba, és a szó jelentése csak akkor változott, amikor azt használták, hogy jelölje a dolgokat, amelyekből egy másik dolog létrehozható. Ez a jelentés a mai napig megmaradt, és a szót sokféleképpen használják a mai napig, például az illatszerek, ételek és italok összetevőinek leírására.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „esencia” jelentése különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az esencia szó jelentése „a lényeg vagy az alap tulajdonságok összessége; a lényeges rész”. Az Oxford English Dictionary szerint az esencia szó jelentése „a lényeges elemek összessége; a lényeg, a lényeges rész”. A Cambridge Dictionary szerint az esencia szó jelentése „a dolog lényeges tulajdonságai, amelyek alapján meg lehet ismerni”. A Wordnik szótár szerint az esencia szó jelentése „a lényeges rész, amely megkülönbözteti a dolgot a többitől; a lényeges tulajdonságok összessége”.

Asszociációk

 • parfüm,.
 • illat,.
 • aroma,.
 • íz,.
 • összetevő,.
 • komponens,.
 • esszencia,.
 • alapanyag,.
 • élvezet,.
 • luxus.

Szinonimák

Essence, heart, core, spirit, soul, quintessence, gist, pith, marrow.

Példamondatok

 1. Az esencia a parfümök alapanyaga.
 2. Az esencia a kávé ízét adja.
 3. Az esencia az italok élénkítéséhez használt összetevő.
 4. Az esencia a konyhakertben használt fűszerek egyike.
 5. Az esencia a természetes gyógymódok alapja.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: