Esendő szó jelentése

Az esendő szó jelentése sokféle lehet, és ez a jelentés különböző kultúrákban és kontextusokban eltérő módon értelmezhető. A cikk megvizsgálja ezt a szót különböző kulturális és társadalmi kontextusokban, hogy megtudjuk, mi az esendőség jelentése.

Lexikológia

A lexikológia fogalma az esendő szóra vonatkozóan elsősorban a szavak által kifejezett konceptuális jelentésekkel kapcsolatos. A lexikológia azt vizsgálja, hogyan és milyen módon használják a szavakat a különböző kultúrákban, és hogyan kapcsolódnak a szavak egymáshoz. Az esendő szó lexikológiáját azzal a céllal vizsgálják, hogy megértsék, hogyan határozzák meg a konceptuális jelentések és a szóhasználat egymáshoz való viszonyát. A lexikológia azt is megfigyelheti, hogy a szavak hogyan változnak az idő múlásával, és hogyan hatnak ezek a változások az adott kultúra szóhasználatára. Az esendő szó lexikológiájának vizsgálata segíthet megérteni, hogyan alakult ki a közös használatú szókincs, és hogyan hatnak a szavak egymásra.

Etimológia

A szó „esendő” etimológiája a latin „eximo” szóból ered, ami „felszabadítani” vagy „kiszabadítani” jelent. Az első írásos használatának eredete a 15. századig nyúlik vissza. A szó eredeti jelentése azt jelentette, hogy valaki olyan, aki sérülékeny, kiszolgáltatott vagy sebezhető. A szó használata a mai napig fennmaradt, még ha a jelentése is kissé finomult. Ma a szót használják arra, hogy jelölje az emberi gyengeséget, amelyet az emberi lények megosztanak, és amelyet a körülmények, a körülményekhez való viszonyuk és az élethez való hozzáállásuk miatt éreznek.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „esendő” sokféle jelentést kaphat, attól függően, hogy melyik szótárban keressük. Például a Merriam-Webster szótár szerint az esendő jelentése „képesség nélküli”, „sérülékeny”, „gyenge”, „érzékeny” vagy „érzékeny”. A Cambridge Dictionary szerint az esendő jelentése „érzékeny”, „gyenge” és „kiszolgáltatott”. A Collins Dictionary szerint az esendő jelentése „érzékeny”, „gyenge” és „kiszolgáltatott”. Végül, de nem utolsó sorban, az Oxford English Dictionary szerint az esendő jelentése „érzékeny”, „gyenge” és „kiszolgáltatott”.

Asszociációk

Az esendőség egy olyan érzés, amely sok ember életén keresztülfut. Mindannyian esendőek vagyunk, és ez a tudat gyakran törékenységgel, sérülékenységgel és félelemmel jár együtt. Az esendőség nemcsak az emberekben jelenik meg, hanem a környezetünkben is. Az esendőség asszociációi közé tartozik a fragilitás, a törékenység és a kiszolgáltatottság. Az esendőség nemcsak az emberi tapasztalatokra vonatkozik, hanem az állatokra és a környezetre is. Az esendőség tudata rádöbbent bennünket a törékenységünkre, és arra, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a környezetünknek. Az esendőség tudata megköveteli tőlünk, hogy elismerjük és tiszteletben tartsuk ezt a törékenységet, hogy megvédjük és gondoskodjunk magunkról és a környezetünkről.

Szinonimák

 1. Küldeni.
 2. Postázni.
 3. Eljuttatni.
 4. Címzéssel elküldeni.
 5. Megküldeni.
 6. Átadni.
 7. Transzportálni.
 8. Továbbítani.
 9. Elküldeni.
 10. Feladni.

Antonímák

Az esendő szónak számos antonimája van, amelyek közül néhány a következők: erős, erőteljes, bátor, határozott, küzdő, megbízható, képességes, független, önálló. Ezek a szavak jelzik, hogy valaki képes ellenállni a külső nyomásnak, képes önmagáért harcolni, és képes az önálló döntéshozatalra. Ezek az antonimák jelzik, hogy valaki képes magabiztosan és biztonságosan cselekedni, és képes önmagát védeni. Ezek az antonimák azoknak a tulajdonságoknak a jelképei, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeresen meg tudja magát védeni a külső nyomásnak, és képes legyen önmagáért harcolni.

Példamondatok

 1. Az anyám ma küldött nekem egy csomagot, amit esendőnek kellett megfizetnem.
 2. A postásnak esendőnek kellett fizetnem a csomagom szállításáért.
 3. Kértem a barátomat, hogy esendőnek küldje el nekem a könyvet.
 4. Nem tudom, hogy mennyi esendőt kell fizetnem a különleges csomagom szállításáért.
 5. Az internetes boltban esendőnek kellett fizetnem a csomagom szállításáért.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: