Esik szó jelentése

Az eső az egyik leggyakoribb meteorológiai jelenség, melyet minden ember tapasztalhat, azonban sokan nem ismerik annak pontos jelentését. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az eső jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan határozzák meg a meteorológusok ezt a jelenséget.

Lexikológia

„Szó esik” egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak, hogy jelezze, hogy egy adott téma vagy témák tárgyalása folyamatban van. Ez azt jelenti, hogy a téma jelenleg beszélgetés tárgya, és hogy legalább két ember között megbeszélés folyik. A kifejezés gyakran arra használják, hogy jelezze, hogy két személy között egy témáról történő beszélgetés folyik, és hogy ez a beszélgetés nemcsak informális, hanem valódi konfliktushoz is vezethet. A kifejezés gyakran arra utal, hogy a beszélgetés konfliktusos lehet, és hogy a résztvevőknek kompromisszumra van szüksége ahhoz, hogy megoldják a problémát.

Etimológia

A szó „esik” gyökerei a mai napig tisztázatlanok, de kutatók szerint a szó a germán nyelvekből származik. Az eső szavunk a germán szóból, a „fel” szóból származik, ami a „lefelé” jelentést hordozza. A szó „fel” a germán nyelvekben használt köznév volt, amelyet a szokásos esős időjárás kifejezésére használtak. A „fel” szó a német nyelvben ma is használatos, és jelentése „eső”. A „fel” szó továbbá elterjedt a skandináv nyelvekben is, ahol a „fel” szó jelentése „eső” vagy „esőzés”. A „fel” szó a szláv nyelvekben is elterjedt, ahol a „fel” szó jelentése „szállingózás”.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „esik” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford Angol Szótár szerint a szó jelentése „légköri jelenség, amelyben a vízcseppek a föld felé esnek az égből”. A Merriam-Webster szótár szerint a szó jelentése „kis cseppek formájában lecsapódó vízgőz, amelyet az égből a földre érkező légmozgások szállítanak”. A Cambridge Szótár szerint a szó jelentése „az égből lecsapódó vízcseppek, amelyeket az eső okoz”. Mindezek alapján látható, hogy a szó „esik” jelentése a különböző szótárakban eltérhet.

Asszociációk

 • tárolás.
 • szabályozás.
 • korlát.
 • határ.
 • szűrés.
 • szűkítés.
 • megállapítás.
 • kontroll.

Szinonimák

 1. Határ.
 2. Küszöb.
 3. Határvonal.
 4. Határpont.
 5. Küszöbszint.
 6. Osztályozó.
 7. Elválasztó.
 8. Hámlasztó.

Példamondatok

 1. Az eső esik, így muszáj felvenni az esiket.
 2. Az esik megvéd a napfénytől és a széltől.
 3. Az esik megtartja a hajam szárazon, amíg hazaérünk.
 4. A nagy eső miatt az esik fontos szerepet játszik a biztonságunkban.
 5. Az esik segít megvédeni a ruháimat a szennyeződésektől.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: