Esküdtszék szó jelentése

Az esküdtszék egy olyan jogintézmény, melynek célja, hogy a bíróságokon kívül is igazságot szolgáltasson. Az esküdtszék a bíróságokon kívül is képes bizonyos ügyekben dönteni, és ezáltal segít elő az igazságszolgáltatás folyamatát. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mire vonatkozik az esküdtszék fogalma és mi a jelentése.

Lexikológia

Az esküdtszék egy olyan szövetség, amelyet a törvényhozás által létrehozott jogok és kötelezettségek szabályozására hoz létre. Az esküdtszék legfőbb célja, hogy megvédje a polgárok jogait és biztosítsa számukra a jogállamiságot. Az esküdtszék a jogokat és kötelezettségeket meghatározó szabályokat tartalmazza, amelyeket a törvényhozás által elfogadott törvények alapján kell betartani. Az esküdtszék lehetővé teszi a polgárok számára, hogy megvédhessék a jogokat és kötelezettségeket, amelyeket a törvényhozás által létrehozott szabályok alapján kell betartani. Az esküdtszék segít megőrizni a jogállamiságot, és biztosítja, hogy a polgárok jogai és kötelezettségei mindenki számára egyformán érvényesek legyenek.

Etimológia

Az esküdtszék szó eredete több mint kétezer évre nyúlik vissza. A görög eredetű „horkomai” szó a horkomaiónak (közös ünnepnek) nevezett ünnepen történt, amikor az ókori görögök egy városi szövetség létrehozását jelképező szertartás keretében egymás között fogadalmat tettek. A szertartás lényege az volt, hogy a résztvevők egymás kezét fogva, egymásra nézve, egymás szemébe nézve kötelezték el magukat a szövetségben vállalt kötelezettségek betartására. Az esküdtszék szó ezen rítus alapján született, amely az ókori Görögországban a bizalom és a szövetség jelképe volt.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban az esküdtszék szó jelentése az alábbiak szerint definiálható: „Egy bíróság által kijelölt csoport tagjai, akik egy bírósági tárgyaláson vállalják, hogy igazságos és objektív döntést hoznak egy ügyben.” Az esküdtszék tagjai általában a helyi közösség tagjai, akiket a vádlott és a vádlott védője is elfogad. A tagok kötelesek meghallgatni a bizonyítékokat, és objektíven dönteni a vádlott felelősségéről. Az esküdtszék tagjai kötelesek az igazság követésére, és nem szabad, hogy egyikük sem véleményezze a tárgyalás alakulását.

Asszociációk

 • Bíróság.
 • Igazságszolgáltatás.
 • Tanúk.
 • Ítélet.
 • Jog.
 • Tárgyalás.
 • Vádlott.
 • Bizonyíték.

Szinonimák

 1. Bíróság.
 2. Tanács.
 3. Ítélőtábla.
 4. Jogerős ítélet.
 5. Per.
 6. Bírósági tárgyalás.
 7. Bizonyítékok.
 8. Tárgyalóterem.
 9. Szakértői vélemény.
 10. Jogorvoslati fórum.

Példamondatok

 1. A vádlott szavai előtt az esküdtszék figyelmesen hallgatta.
 2. Az esküdtszék döntése meghatározta a bíróság végső ítéletét.
 3. Az esküdtszék tagjai körültekintően vizsgálták a bizonyítékokat.
 4. Az esküdtszék kétségbeesetten próbálta eldönteni a vádlott szándékát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: