Ésszerű szó jelentése

A kifejezés „ésszerű” sokféle értelemben használható. Az emberek gyakran használják ezt a kifejezést, hogy leírják egy döntés vagy egy cselekedet racionális, elfogadható és következetes módját. Azonban ha jobban megvizsgáljuk a kifejezés jelentését, láthatjuk, hogy sokkal több van benne, mint amit elsőre gondolnánk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „ésszerű” szó jelentését, és különböző kontextusokban történő használatát.

Lexikológia

Az ésszerű szó lexikológiája a nyelvészetben a nyelvi jelenségek megértésére és a nyelvi jelenségek és kifejezések szabályozására vonatkozó elmélet. A lexikológia két alapvető kategóriát különböztet meg: a lexikális és a szintaktikus. A lexikális kategória foglalkozik az egyes szavak jelentésével, míg a szintaktikus kategória foglalkozik a szavak és mondatok kapcsolatával. A lexikológia ezen belül is számos al-kategóriát különböztet meg, amelyek segítségével a nyelvészek jobban megérthetik a nyelv működését. Az ésszerű szó lexikológiája az egyes szavak és kifejezések jelentését, használatát és szabályozását vizsgálja. A lexikológia a nyelvészek segítségével segít megérteni a nyelvi jelenségeket és a nyelvi szerkezeteket, hogy jobban megértsük a nyelvi kommunikációt.

Etimológia

Az „ésszerű” szó eredete a régi francia szóból, „raison” -ból származik, ami annyit jelent, mint „értelem” vagy „értelem”. A szó először a 14. században jelent meg a francia nyelvben, és azóta számos nyelvben elterjedt. A szó szorosan összekapcsolódik a „logikával” és a „racionalitással”, amelyek a gondolkodási folyamatok és a döntéshozatal fontos részei. Az „ésszerű” kifejezés gyakran használatos ahhoz, hogy ítélkezzenek a döntések és cselekedetek jól megalapozottságáról és ésszerűségéről.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „ésszerű” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az ésszerű azt jelenti, hogy „egyszerűen érthető, logikus és megfontolandó”. A Merriam-Webster szótár szerint az ésszerű „valamilyen mértékű bölcsességet, józan észt vagy logikát jelent, amely megfelelő a döntéshozatalhoz”. A Cambridge Dictionary szerint az ésszerű „valami, ami helyesnek, józan észnek és logikának tűnik, és amely megfelelő a döntéshozatalhoz”. Mindezekből azt lehet következtetni, hogy az ésszerű szó jelentése közös vonásokat tartalmaz, de mégis eltérő lehet a különböző szótárakban.

Asszociációk

A kifejezés „ésszerű asszociációk” gyakran használatos ahhoz, hogy jellemezze azokat a megállapításokat, amelyeket egy személy az adott helyzet, információ vagy tapasztalat alapján tesz. Az ésszerű asszociációk különböző mértékben és különböző módokon jelennek meg, de általában egy adott személy által meghatározott szabályok szerint történnek. Például, ha valaki azt látja, hogy egy személy sír, akkor az ésszerű asszociációja az lehet, hogy a személy szomorú. Az ésszerű asszociációk hasznosak lehetnek ahhoz, hogy egy személy jobban megértsen egy adott helyzetet, és jobban meghatározza azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tennie.

Szinonimák

 1. Logikus.
 2. Érthető.
 3. Racionális.
 4. Következetes.
 5. Megfontolt.
 6. Feltételes.
 7. Közös értelem.
 8. Bölcs.
 9. Következő.
 10. Tárgyilagos.

Antonímák

„Ésszerű” egy olyan szó, amely sokféleképpen értelmezhető. Az ésszerűség egy olyan erő, amely segít a döntések meghozatalában. Azonban ez a fogalom gyakran ellentétben áll más fogalmakkal, amelyek nem feltétlenül állnak a logikus gondolkodás mellett. Az ésszerűség antonimái közé tartozik a következők: következetlen, korlátozott, önző, értelmetlen, képtelen, vakmerő, kompromisszumok nélküli és önkényes. Ezek a szavak jelzik, hogy az ésszerűség nem feltétlenül jelenti azt, hogy a döntések kézenfekvőek, hanem azt is, hogy a döntéshozatal előtt figyelembe kell venni az összes lehetséges következményt.

Példamondatok

 • Az ésszerű döntés az lenne, hogy türelmesen várjuk meg a megfelelő pillanatot.
 • Az ésszerű megoldás az lenne, ha mindenki a saját érdekeit helyezné előtérbe.
 • Az ésszerű út az lenne, ha közösen próbálnánk megoldani a problémát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: