Eszelős szó jelentése

A „eszelős” szó sokféle értelemben használható, de legtöbbször sarkított, negatív értelemben. A cikk megvizsgálja, hogy a szó milyen más jelentésekkel is bír, és hogyan lehet ezt a szót helyesen használni.

Lexikológia

Szó eszelős, vagy más néven szókimondás, egy olyan kifejezés, amely azt jelenti, hogy valaki nyíltan és őszintén beszél arról, amit gondol. Ez egy kulcsfontosságú képesség, amelyet minden embernek meg kell tanulnia ahhoz, hogy képes legyen hatékony és értelmes módon kommunikálni másokkal. A szó eszelős segít abban, hogy a beszélgetőpartnereink tisztában legyenek azzal, hogy mit gondolunk, és hogy értelmesen tudjuk kifejezni az érzéseinket. Azonban, ahogy bármilyen más kommunikációs képesség esetében, fontos, hogy megfelelő módon használjuk a szó eszelős kifejezést, hogy elkerüljük a sérüléseket és a veszekedéseket.

Etimológia

Az eredeti eszelős szó a 16. században született, és eredetileg a „felesleges” jelentéssel bírt. Az első feljegyzett használata az angolban a 1580-as években volt, amikor William Shakespeare írta a Twelfth Night című darabját. A szó eredeti jelentése az volt, hogy „felesleges, értelmetlen, öncélú, haszontalan”. Az idők során a jelentés megváltozott, és a szó ma már azt jelenti, hogy „őrült, őrült”. Az eszelős szót ma a legtöbben azzal a jelentéssel használják, hogy valaki értelmetlenül viselkedik, és öncélúan tesz dolgokat.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban az eszelős szó jelentése általában a következőképpen határozható meg: „Az eszelős szó olyan szó, amely nem követi a logikus elvárásokat, és olyan értelemben használják, amely nem értelmezhető. Ez a szó gyakran a költészetben használatos, és olyan kifejezéseket is tartalmazhat, amelyek nem közvetlenül köthetők logikus összefüggésekhez. Az eszelős szók gyakran kifejezések, amelyek szimbolikus jelentéssel bírnak, és a beszélő szándéka szerint használják.”.

Asszociációk

 1. Őrült.
 2. Karikás szemek.
 3. Különc.
 4. Kreatív.
 5. Zseniális.
 6. Kifinomult.
 7. Végtelen.
 8. Különleges.
 9. Különös.
 10. Fantasztikus.

Szinonimák

 1. Különc.
 2. Különleges.
 3. Őrült.
 4. Őrültséges.
 5. Megbolondított.
 6. Különös.
 7. Furcsa.
 8. Extravagáns.
 9. Különös.
 10. Szeszélyes.

Példamondatok

 1. Az új ötletem olyan eszelős, hogy senki sem hiszi el.
 2. Az eszelős szavakkal csak azt akarta sugallni, hogy ő többet tud, mint amit elmond.
 3. Az ő eszelős megjegyzései néha megnevettetik az embereket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: