Észlel szó jelentése

A szó „észlel” sokféle jelentése lehet, és azt jelentheti, hogy valamit megfigyelünk, vagy észreveszünk. Az észlelés egy fontos érzékszervi funkció, amely segíthet a döntések meghozatalában, és jelentős szerepet játszik az életünkben. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy milyen jelentéseket takar a szó „észlel”, és miképpen használhatjuk ezt a szót a mindennapi életünkben.

Lexikológia

Az észlelés szó lexikológiájában az észlelés a különböző érzékelési folyamatokat jelenti, amelyeket az agyunk végez, hogy megértsük a külső ingerek hatását. Az észlelés folyamatai az érzékelés, a megfigyelés, az érzékelés, az érzékelés és a megértés. Az érzékelés a külső ingerek érzékelését jelenti, amelyeket a szemünk, fülünk, bőrünk, orrunk, ízünk és érintésünk érzékel. A megfigyelés azt jelenti, hogy az érzékelt információkat megfigyeljük és értelmezzük. Az érzékelés a személyes válaszokat jelenti, amelyeket az érzékelt információkra adunk. Az érzékelés a tudatos megfigyelés folyamata, amely lehetővé teszi, hogy megértsük a külső ingerek hatásait. Az értés az észlelt információk megértését jelenti, amelyeket a tudatos értelmezés folyamata segít elő.

Etimológia

A szó etimológiája a görög etymon, ami magában foglalja az „igazságot” és a „valóságot” jelentését. A szó eredetileg jelentését a görög logikában és filozófiában használták, hogy jelölje az igazság és a valóság összetevőit. Az angolban a szó először a 16. században jelent meg, amikor azt jelentette, hogy „valamit megérteni, megfigyelni vagy megérteni”. Az észlelés szó eredetileg a köznyelvben használták, hogy jelentse az emberi személyes tapasztalatokat, amelyeket a külvilágból szereznek. Az észlelés szó jelenleg azt jelenti, hogy „megfigyelni, megérteni vagy megérteni valamit”.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban jelentősen eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az észlel szó arra utal, hogy „valamit észlelünk a környezetünkben, vagy valami olyan információt kapunk, amelyet a környezetünk által megfigyeltünk”. A Merriam-Webster szótár szerint az észlel szó arra utal, hogy „valamit észlelünk, amit a környezetünk által megfigyeltünk, vagy amit érzékelünk”. A Cambridge English Dictionary szerint az észlel szó arra utal, hogy „valamit észlelünk a környezetünkben, vagy valami olyan információt kapunk, amelyet a környezetünk által megfigyeltünk”. Mindegyik szótárban azonos jelentéssel bír az észlel szó: valami olyan információt kapunk, amelyet a környezetünk által megfigyeltünk.

Asszociációk

Az „észlel” szó sokféle asszociációt vált ki. Az egyik ilyen asszociáció az, hogy az érzékszerveink információkat szolgáltatnak a külvilágról. Az érzékelés képességünk segítségével megtudhatjuk, hogy mi történik körülöttünk, és ezt az információt használhatjuk ahhoz, hogy hatékonyabban reagáljunk az adott helyzetekre. A másik asszociáció az, hogy az érzékelésünk segítségével értelmezhetjük a körülöttünk lévő világot. Ez azt jelenti, hogy fel tudjuk ismerni a környezetünket, és meg tudjuk határozni, hogy mi történik körülöttünk. Végül, a harmadik asszociáció az, hogy az érzékelésünk segítségével megérthetjük a körülöttünk lévő világot. Ez azt jelenti, hogy megérthetjük, miért történik körülöttünk mindaz, ami történik, és ez segíthet abban, hogy jobban megértsük a világot.

Szinonimák

megfigyel, észrevesz, megállapít, megállapítja, felismer, észreveszi, észreveszni, felfedez, tapasztal, tapasztalja.

Antonímák

Az észlelés szó antonimái közé tartozik a figyelmen kívül hagyás, elutasítás, megtagadás és nem észlelés. Az észlelés az érzékek által történő információfelvétel lehetőségét jelenti. Ez azt jelenti, hogy az információk külső forrásból, például a látásból, a hallásból, a szaglásból, az ízlelésből vagy a tapintásból származnak. Az észlelés szó antonimái éppen az ellenkezőjét jelentik, vagyis az információk elutasítását, figyelmen kívül hagyását, megtagadását vagy nem észlelését. Az ilyen szavak használatával kifejezhetjük, hogy nem fogadjuk el, nem követjük vagy nem észleljük az információkat.

Példamondatok

  1. A meteorológusok magas hőmérsékletet és szélcsendet észleltek a légkörben.
  2. A csillagászok már évekkel ezelőtt észlelték a közeli galaxisok mozgását.
  3. Az állatorvosok egy ritka betegséget észleltek a kutyákban.
  4. Az asztrofizikusok különleges jelenségeket észleltek a távoli csillagok körül.
  5. Az ornitológusok egy különleges madárfajt észleltek a hegyekben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: