Észlelő szó jelentése

Az észlelés az egyik legfontosabb kognitív folyamat, amely lehetővé teszi, hogy érzékeljük és értelmezzük a körülöttünk lévő világot. Az észlelésnek számos jelentése van, és sokféle módon értelmezhető. Ebben a cikkben áttekintjük az észlelő szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használják a különböző tudományterületek.

Lexikológia

A lexikológia a szavak és kifejezések jelentése és használata vizsgálatát jelenti. Az észlelő szó lexikológiája különösen érdekes téma, mivel ezek a szavak általában kontextuális jelentéssel bírnak. Az észlelő szavak olyan szavak, amelyek olyan dolgokat jelentenek, amelyeket az emberek érzékelnek, mint a látás, a hallás, az ízlelés, a tapintás és az illatérzékelés. Ezek a szavak általában érzékelési képességekre utalnak, mint például látni, hallani, szagolni, ízlelni és tapintani. Ezek a szavak általában jelzik a kontextust is, amelyben az adott érzékelés megjelenik. Például, ha valaki azt mondja, hogy „látom a macskát”, akkor azt jelenti, hogy valaki látja a macskát az adott helyzetben.

Etimológia

Az „észlelő” szó eredete a 16. században vezethető vissza. A latin „observare” szóból származik, amelynek jelentése „figyelni, megfigyelni”. A szó eredeti értelme az volt, hogy figyelemmel kísérni valamit, hogy megértsük és megértsük azt. Az évszázadok során a szó jelentése megváltozott, és az általános használatban az „észlelés” jelentése „megfigyelni, észlelni, észrevenni a környezetet”. Az észlelés jelentése a kutatók és a tudósok számára is fontos, mivel ez lehetővé teszi számukra, hogy megfigyeljék és megértsék a környezetüket, valamint hogy megértsék azokat a jelenségeket, amelyeket megfigyelnek.

Jelentés különböző szótárakban

Az észlelő szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az észlelő szó a következőket jelenti: „valami, amit a szem, a fül vagy más érzékszerv által észleltünk, és amelyet az agy értelmez, értelmez, összefüggésbe hoz, vagy értékel”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az észlelő szó „valami, amit a szem, a fül vagy más érzékszerv által észleltünk, és amelyet az agy értelmez, értelmez, összefüggésbe hoz, vagy értékel”. Az American Heritage Dictionary szerint az észlelő szó „valami, amit a szem, a fül vagy más érzékszerv által észleltünk, és amelyet az agy értelmez, értelmez, összefüggésbe hoz, vagy értékel”.

Asszociációk

Az észlelő szó általában a következő asszociációkkal jár: megfigyelés, figyelés, észlelés. Az észlelő szó egyfajta kulcsfontosságú szerepet játszik a kognitív tudományban, amely a tudás és a megismerés folyamatát vizsgálja. Az észlelési képességek segítenek nekünk abban, hogy megértsük a különböző információkat, amelyeket a külvilágból kapunk, és információkat szolgáltatnak a környezetünkkel kapcsolatban. Az észlelési képességek lehetővé teszik számunkra, hogy felismerjük a környezetünkben található dolgokat, miközben figyelünk a különböző viselkedésekre. Az észlelési képességek segítenek nekünk abban is, hogy megértsük a különböző viselkedési mintákat, amelyeket a környezetünkben látunk. Az észlelési képességek segítenek nekünk abban is, hogy jobban megértsük a környezetünkben lévő dolgokat.

Szinonimák

 1. Megfigyelő.
 2. Érzékelő.
 3. Érzékeltető.
 4. Felfogó.
 5. Felfogás.
 6. Tapasztaló.
 7. Megfigyelő.
 8. Érzékelő.
 9. Érzékelhető.
 10. Előítélő.

Antonímák

Az észlelő szó antonimái közé tartoznak a nem megfigyelő, a figyelmen kívül hagyó, a nem észlelő, a nem érzékelő, a nem vesz észre, a nem tudó, a nem tudatlan, a nem megfigyelő és a nem éber. Ezek a szavak élesen különböznek egymástól, mivel egyesek a figyelmen kívül hagyásra utalnak, míg mások a tudatlanságra. Míg a nem megfigyelő azt jelenti, hogy valaki nem figyel oda, a nem észlelő azt jelenti, hogy valaki nem látja az adott dolgot, vagy nem érzékeli. A nem vesz észre azt jelenti, hogy valaki nem veszi észre az adott dolgot, míg a nem tudó azt jelenti, hogy valaki nem tudja, mit csinál. A nem tudatlan azt jelenti, hogy valaki nem tudja, hogy mi történik körülötte, míg a nem megfigyelő azt jelenti, hogy valaki nem figyel oda, ami körülötte történik. Végül, a nem éber azt jelenti, hogy valaki nem figyel oda, és nem tudatosan figyel oda az adott dolgokra.

Példamondatok

 1. Az észlelő szemmel figyelte a madarak mozgását.
 2. A meteorológiai észlelők számára a felhők megfigyelése fontos része a munkájuknak.
 3. Az észlelők következetesen jegyezték fel a földrengések erősségét.
 4. Az észlelő nagy figyelemmel tanulmányozta a csillagok állását.
 5. Az észlelők csoportja megfigyelte a vadállatok viselkedését.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: