Eszmeiség szó jelentése

Az eszmeiség szó jelentése sokféle lehet, de általában egy olyan fogalom, amely a gondolatok, az érzések és az értékek komplex kombinációját jelenti. Az eszmeiség egy olyan konceptuális rendszer, amely lehetővé teszi, hogy az emberek megértsék, hogyan látják a világot és hogyan cselekszenek. Az eszmeiség szó jelentése tehát az emberi viselkedés, gondolkodás és érzés komplex rendszerének megértésére irányul.

Lexikológia

Az eszmeiség szó lexikológiája a gondolkodás, a koncepciók és a különböző fogalmak összefüggésének megértéséhez kapcsolódik. Az eszmeiség szó elsősorban a koncepciók és a gondolkodás összefüggésének, valamint a különböző fogalmak és a koncepciók összefüggésének megértéséhez kapcsolódik. Az eszmeiség szó meghatározza a koncepciók és a gondolkodás közötti összefüggéseket, illetve a különböző fogalmak és koncepciók közötti összefüggéseket. Az eszmeiség szó segíthet a különböző fogalmak és koncepciók közötti összefüggések megértésében, és segíthet az összefüggések és kapcsolatok megértésében. Az eszmeiség szó segíthet a gondolkodás, a koncepciók és a fogalmak összefüggéseinek megértésében, és segíthet a különböző fogalmak és koncepciók közötti összefüggések jobb megértésében.

Etimológia

Eszmeiség egy közös jelentéssel bíró szó, amelyet a közép-latin eszmeiség szóból vezetünk le. A szó először a 14. században jelent meg, és az eredeti jelentése „gondolatok, elméletek, koncepciók” volt. Az eszmeiség szót általában arra használják, hogy leírják a társadalmi rendszerek, intézmények, gondolatok, szokások és értékek összetevőit, amelyek egy kultúra, egy társadalom vagy egy csoport közös identitását képezik. A szó értelme azonban az idő múlásával változott, és ma már az eszmeiséget azzal a jelentéssel összekapcsolják, hogy egy közös társadalmi és kulturális hagyományt ápol.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „eszmeiség” egyfajta gondolkodásmódot jelent, amelyet a filozófia, a vallások, az irodalom stb. területén alkalmaznak. A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában azt jelenti, hogy egy olyan típusú gondolkodás, amely valamilyen módon kapcsolódik az eszmékhez és az elmékhez. Az eszmeiség egyfajta értelmező gondolkodásmód, amely képes megérteni és értelmezni a világot. Az eszmeiség segít az embereknek abban, hogy jobban megértsék a világot, amelyben élnek, és jobban megértsék a világban lévő dolgokat. Az eszmeiség segít abban is, hogy az emberek megértsék a különböző dolgok kapcsolatait, és ennek alapján jobb döntéseket hozzanak.

Asszociációk

Az eszmeiség szó sokféle asszociációt válthat ki. Az első, ami eszünkbe juthat, a filozófia, mivel az eszmeiség kapcsolatban áll a vélemények, az elméletek és a koncepciók kifejezésével. Az eszmeiség szó más asszociációi közé tartozik a kreativitás és a gondolkodás. A kreatív megközelítéssel és a különféle gondolatokkal kapcsolatban az eszmeiség szó jelentheti az ötletelés és a kreatív megoldások bölcsességét. Az eszmeiség szó még a tudományos felfedezések és a tudományos ismeretek közötti kapcsolatot is jelentheti. Az eszmeiség szó asszociációi közé tartozik még a szabadság, a változások és a nyitottság is.

Szinonimák

 1. Felfogás.
 2. Nézőpont.
 3. Elgondolás.
 4. Következtetés.
 5. Dogma.
 6. Filozófia.
 7. Érvelés.
 8. Tanítás.
 9. Megközelítés.
 10. Ideológia.

Antonímák

„Eszmeiség” szó antonimái közé tartozik a szkeptikus, a realista és a materialista. A szkeptikus azt jelenti, hogy valaki nem hagyja, hogy az elméleti állítások befolyásolják az értékelését, és inkább a tapasztalatokban vagy a megfigyelésekben bízik. A realista olyan ember, aki tudja, hogy a dolgok valóságosak, és azt, amit lát, elfogadja. A materialista pedig azt jelenti, hogy valaki csak a fizikai valóságot fogadja el, és nem hisz az elméleti állításokban.

Példamondatok

 1. A kultúra sokféle eszmeiségét kutatjuk.
 2. Az eszmeiség számos olyan ötletet tartalmaz, melyek segíthetnek a világ jobbá tételében.
 3. A vallás eszmeisége sokáig befolyásolta az emberek életét.
 4. Az eszmeiség fontos szerepet játszik a társadalmi szintű változásokban.
 5. Az eszmeiség egyik fő célja, hogy megértsük az élet értelmét.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: