Eszmélet szó jelentése

Az eszmélet fogalma sokáig érdekelte a közgondolkodást, és számos definíció létezik a jelentésére. Az eszmélet fogalma átfogó jelentést hordoz, és sokféleképpen értelmezhető. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a különböző értelmezéseket, és megpróbáljuk megérteni, mi az eszmélet valójában.

Lexikológia

Szó eszmélet azt jelenti, hogy az egyén éber és értelmes, képes értelmes gondolkodásra és érzelmi érzékelésre. Szó eszméletben az egyén képes arra, hogy érzelmeket és értelmi képességeket használjon a döntéshozatalban, és képes arra, hogy kapcsolatot teremtsen másokkal és környezetével. Szó eszmélet jelenti azt is, hogy az egyén képes arra, hogy külső jelek alapján megértsen és értelmezze a környezetét, és képes arra, hogy kognitív és érzelmi szinten reagáljon rá. Az eszméletnek különböző szintjei vannak, amelyek a kognitív és érzelmi kapacitásoktól függenek. Az eszmélet értelmezésének fontos része az, hogy az egyén megértsen és kövesse a társadalom szabályait, illetve hogy képes legyen tiszteletben tartani és megbecsülni másokat.

Etimológia

Az „eszmélet” szó eredete nem pontosan ismert, de egy gyakori elmélet szerint az a latin „ex mente” kifejezésből származik. A „ex mente” szó szó szerinti jelentése „a gondolatokból”, és arra utal, hogy az eszmélet az emberi gondolatok és érzések közötti kapcsolatot jelenti. A kifejezés első feljegyzett használata a 15. században fordul elő, amikor a latin „ex mente” szót használták a pszichológiai állapotok leírásához. Az „eszmélet” szó használata azóta széles körben elterjedt a pszichológiai és orvosi kontextusokban.

Jelentés különböző szótárakban

Eszmélet szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az eszmélet szó jelentése „az éber állapot; a tudatosság; a teljes értelmi képesség és a tudatosság állapota”. A Merriam-Webster szótár szerint az eszmélet szó jelentése „a tudatosság és a teljes értelmi képesség állapota”. A Cambridge Dictionary szerint az eszmélet szó jelentése „a tudatosság állapota, amely lehetővé teszi, hogy az ember érzékeljen, értse és emlékezzen”. Az Eszmélet szó jelentése a különböző szótárakban tehát eltérő lehet, de általában a tudatosság állapotára utal.

Asszociációk

 • Ébrenlét.
 • Tudat.
 • Érzékelés.
 • Kogníció.
 • Emlékezet.
 • Érzések.
 • Gondolkodás.
 • Megfigyelés.
 • Magatartás.
 • Agyműködés.

Szinonimák

 1. Tudatosság.
 2. Éberség.
 3. Ébrenlét.
 4. Tisztánlátás.
 5. Képesség.
 6. Tisztaság.
 7. Éberség.
 8. Érzékelés.
 9. Érzékenység.
 10. Érzékiség.

Példamondatok

 1. Az autóbaleset után a sofőrnek több óráig tartott, mire eszméletét visszanyerte.
 2. A mentők megérkezéséig a túlélők próbálták visszahozzni a férfi eszméletéhez.
 3. A hőség miatt a gyermek elvesztette eszméletét, és a mentőknek kellett elszállítani a kórházba.
 4. A szédülés miatt a férfi összeesett, de szerencsére hamar visszanyerte eszméletét.
 5. A műtét után a betegnek több óráig tartott, mire eszméletét visszanyerte.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: