Eszmevilág szó jelentése

Az eszmevilág szó jelentését sokan félreértelmezik, pedig ez egy fontos fogalom, amely az emberek életét sok szempontból meghatározza. Ez a cikk részletesen bemutatja, hogy mi is az eszmevilág, és hogyan határozza meg az emberek gondolkodását, cselekedeteit és érzéseit.

Lexikológia

Az eszmevilág egy olyan fogalom, amely azt jelenti, hogy egy szó közvetíti a kultúra és a társadalom által megfogalmazott gondolatokat és értékeket. Az eszmevilág meghatározza, hogyan értelmezzük és használjuk a szavakat, és hogyan közvetítjük a kontextust. Ez azt jelenti, hogy a szavak nemcsak a jelentésüket hordozzák, hanem a társadalmi és kulturális kontextusukat is. Például a „szabadság” szónak különböző jelentése lehet attól függően, hogy milyen kulturális és társadalmi kontextusban használjuk. Az eszmevilág felfedezésével egy szónak több jelentése is lehet, és ez segít megérteni a szavak és a kontextus közötti kapcsolatot.

Etimológia

A kifejezés „eszmevilág” származik a görög „idea” szóból, ami magában foglalja az elméletét, a koncepciót és a gondolatot. A kifejezés először az 18. századi filozófiai közegben jelent meg, amikor a filozófusok megpróbálták megérteni a világ működését. A kifejezés azt jelenti, hogy egy személy eszméit, elképzeléseit és véleményét jellemzik. Az eszmevilág egy olyan koncepció, amely segít megérteni a világot és az embereket. Az eszmevilág fogalma azt jelenti, hogy egy személy elméletei, gondolatai és érzései befolyásolják, hogyan látja a világot és hogyan cselekszik a világban. Az eszmevilág egy olyan kifejezés, amely lehetővé teszi, hogy megértsük a világot, és képesek legyünk jobban megérteni mások gondolatait és érzéseit.

Jelentés különböző szótárakban

Az eszmevilág szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az eszmevilág egy koncepció, amely kifejezi egy személy gondolkodását, érzéseit és értékrendjét. Az American Heritage Dictionary szerint az eszmevilág egy olyan szemlélet, amelyet egy személy a világról, az emberekről és a kapcsolatokról kialakít. Az Eszmevilág szó a Cambridge English Dictionary szerint egy olyan koncepció, amely kifejezi egy személy elképzeléseit és értékrendjét a világról és az emberekről. Mindezek alapján az eszmevilág szó jelentése a különböző szótárakban eltérő, de általánosan magában foglalja egy személy gondolkodását, érzéseit, értékrendjét és elképzeléseit a világról és az emberekről.

Asszociációk

 • tudat.
 • értékrend.
 • filozófia.
 • elkötelezettség.
 • hit.
 • nézőpont.
 • életmód.
 • célok.
 • értékek.
 • szemlélet.

Szinonimák

Ideológia, filozófia, világnézet, álláspont, nézőpont, meggyőződés, hitvallás, vélemény.

Példamondatok

 1. Az eszmevilág szerint az egyetlen módja az igazság keresésének, a kérdések folyamatos feltárása.
 2. Az eszmevilág szerint a szabadság az egyik legfontosabb emberi jog.
 3. Az eszmevilág szerint a béke és a harmónia mindenkinek joga.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: