Étlen-szomjan szó jelentése

A kifejezés „étlen-szomjan” egy olyan kifejezés, amelyet sokan használnak, de kevesen tudják, hogy pontosan mit jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy ez a kifejezés milyen módon használható, és megtudhatjuk, hogy pontosan mit jelent.

Lexikológia

„Szó étlen-szomjan” egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy valaki éhes és szomjas. Ez azt jelenti, hogy valaki fizikailag éhes és szomjas, és ez a jelenség általában azt jelenti, hogy az embernek sürgős szüksége van ételre és italra. A kifejezés szinte mindig egy negatív kontextusban használatos, és arra utal, hogy valaki nagyon súlyosan éhezik, ami akkor fordul elő, ha valaki nem kap elegendő táplálékot. A kifejezés gyakran használatos az élelmezési szegénység kapcsán, amikor a szegényeknek nincs elég pénzük, hogy megvásárolják a szükséges élelmiszereket.

Etimológia

Az étlen-szomjan szó eredetét több forrás is megemlíti. A legrégebbi hivatalos írásos említés a 12. század végéről származik. Egy 1281-es királyi parancsban megtaláljuk a szó első hivatalos írásos említését. A parancsban azt mondták, hogy a királyi palota lakóinak biztosítani kell a szegényeknek az étlen-szomjan szükségleteinek kielégítését. A parancs külön kiemeli, hogy a szegényeknek ételt és italt is biztosítani kell. A szó eredetét a szavak összetételéből lehet megállapítani. Az étlen szó a magyar étel szóból származik, ami azt jelenti, hogy nincs étel. A szomjan szó pedig a magyar szomjúság szóból származik, ami azt jelenti, hogy nincs ital. Így az étlen-szomjan szó azt jelenti, hogy nincs étel és ital.

Jelentés különböző szótárakban

A kifejezés „étlen-szomjan” szorosan kapcsolódik a köznyelvben használt „szegénységhez”. A szótárakban ez a kifejezés azt jelenti, hogy a személy vagy csoport nincs rendelkezésre álló anyagi eszközökkel, hogy elég élelmiszert és italt vásároljon. Ez azt jelenti, hogy a személyeknek nincs megfelelő étkezésük, és nem kapnak elegendő folyadékot. A szegénység és az étlen-szomjan szó jelentése között általában ennyi a különbség: míg a szegénység alapvetően anyagi jellegű, az étlen-szomjan szó jelentése egy sokkal szűkebb kontextusban értelmezhető, amely kifejezi a személyeknek a megfelelő táplálék és folyadék hiányát.

Asszociációk

– éhség, szomjúság, ital, étel, inni, enni, forró, hideg, sós, édes, savanyú.

Szinonimák

  • Szomjas-éhes.
  • Éhes-szomjas.
  • Éhes-szomjazó.
  • Éhes-szomjú.
  • Éhes-szomjoló.

Példamondatok

  1. Nem értem, miért etlen-szomjan járkálsz a városban.
  2. Az utcán etlen-szomjan kóborolt a koldus.
  3. Etlen-szomjan aludtam az ágyamban.
  4. Az etlen-szomjan szomjazó állatok sírtak a szomjuktól.
  5. Az etlen-szomjan szomjazó gyermekek könnyeztek a szomjuktól.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: