Etyele-petyele szó jelentése

A „etyele-petyele” kifejezés egy olyan köznyelvi szó, amelyet előszeretettel használunk, ha valami hiányos, rendezetlen vagy szabálytalan. Ez a szó sokféle jelentéssel bír, és egyes helyzetekben pozitív értelemben, másokban pedig negatív értelemben használják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen jelentésekkel bír ez a szó, és miért olyan népszerű.

Lexikológia

Szó etyele-petyele egy olyan kifejezés, amely többféle értelemben is használható. Az egyik jelentése azt jelenti, hogy valami nagyon bonyolult, nehéz megérteni, vagy akár teljesen értelmezhetetlen. A másik értelmezése azt sugallja, hogy valami olyan, amit nem értenek, vagy amelyet nem tudnak teljesen megérteni, de amelyhez valamilyen módon kapcsolódhatnak. Ez a kifejezés gyakran használható arra, hogy megmagyarázzák valamit, ami bonyolultnak tűnik.

Etimológia

Az „etyele-petyele” szó eredete régóta vitatott téma. Egyesek szerint ez a szó egy régi magyar szleng, míg mások szerint ez egy német szó, amelyet a németek hoztak be Magyarországra. A szó eredetét jelenleg még nem sikerült teljesen tisztázni, de a legvalószínűbb magyarázat szerint ez a szó egy összetett szó, amelynek egyes részei régi magyar szleng szavakból származnak. A szó „etyele” előtagja a „éte” magyar szóból származik, amely azt jelenti, hogy „még több” vagy „még több és még több”. A „petyele” rész a „pettyele” magyar szóból származik, amely azt jelenti, hogy „kicsit” vagy „kicsit, de még több”. Így az egész szó azt jelenti, hogy „még több, kicsit, de még több”.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „etyele-petyele” egy olyan kifejezés, amelyet a 19. században használtak, és jelentése különböző szótárakban eltérő. Az Oxford English Dictionary szerint ez a kifejezés azt jelenti, hogy „suttogva, suttogva beszélni; halkan, halkan mondani”. A Merriam-Webster szótár szerint ez a kifejezés pedig azt jelenti, hogy „suttogva beszélni; halkan, halkan mondani”. A Cambridge English Dictionary szerint ez a kifejezés azt jelenti, hogy „halkan, halkan beszélni; suttogva beszélni”. A Wiktionary szerint ez a kifejezés azt jelenti, hogy „halkan, halkan beszélni; suttogva beszélni; suttogva beszélni”.

Asszociációk

ént egy közös játék jut eszembe, amelyet gyerekek játszhatnak. A játék lényege, hogy egymás között el kell adogatni a különböző tárgyakat, miközben a játékosoknek „etyele-petyele” mondatokat kell mondaniuk. A játék során a játékosoknak meg kell próbálniuk a tárgyakat minél hosszabb ideig a saját kezükben tartani, miközben a többiek az „etyele-petyele” mondatokat mondják. A játék végén az a játékos nyer, aki a legtöbb tárgyat sikerült megtartania.

Szinonimák

 1. Tánc.
 2. Ugrálás.
 3. Kapd el.
 4. Keringő.
 5. Lépés.
 6. Játék.
 7. Körtánc.
 8. Tapsolás.
 9. Balett.
 10. Táncolás.

Példamondatok

 1. Az etyele-petyele zaj a közeli folyón át vágtatott a távolba.
 2. A kisgyermek élvezettel ugrált a fűben, miközben az etyele-petyele zajokat hallgatta.
 3. A kirándulókat a vízparton ülve az etyele-petyele zajok lengték be.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: