Evakuál szó jelentése

Az evakuálás egy olyan folyamat, amelyet a biztonságos elhagyás érdekében hajtanak végre. Az evakuálás szó jelentése a következő: eltávolítani egy helyről, elszállítani valamit vagy valakit, különösen a biztonságos helyen tartás érdekében. Az evakuálás lehetővé teszi, hogy az emberek biztonságban és egészségben elhagyják a veszélyes helyeket, és elkerüljék a károkat. Ebben a cikkben részletesebben kifejtjük az evakuálás fogalmát, és bemutatjuk a különböző típusú evakuálásokat.

Lexikológia

Evakuálás azon folyamat, amelynek során biztonságos helyre költöznek olyan emberek, akik különböző veszélyeknek vannak kitéve, például háború, természeti katasztrófa, katasztrófa vagy veszélyes helyzet. Az evakuálás célja, hogy megvédje az életeket, egészségüket és biztonságukat. A helyek, ahová az emberek evakuálhatók, általában olyan helyek, ahol nincs veszély, és ahol az emberek biztonságban érezhetik magukat. Az evakuálás folyamata eltérő lehet, attól függően, hogy milyen veszélyhelyzet áll fenn. Például, ha egy városban földrengés van, akkor a lakosoknak el kell hagyniuk a várost, és biztonságos helyekre kell menniük. Az ilyen helyek lehetnek átmeneti menedékhelyek, katasztrófavédelmi központok, árvaházak, kórházak vagy akár szállodák.

Etimológia

Az „evakuál” szó eredete a latin „evacuare” szóból származik, ami maga „elválasztani” vagy „kivezetni” jelentést hordoz. A kifejezés eredetileg a római hadseregben használatos volt ahhoz, hogy a táborokból és a katonák sátraiból kivezessék a szemetet és a szemét. A kifejezés használatának elterjedése azonban az elmúlt évszázadokban sokkal szélesebb körűvé vált, és manapság az evakuálás kifejezés sokféle katasztrófára, természeti katasztrófára és biztonsági vészhelyzetre vonatkozik.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „evakuál” egy olyan szakkifejezés, amelynek jelentése eltérő lehet, attól függően, hogy melyik szótárban keressük. Az Oxford English Dictionary szerint az evakuálás „a terület, területrész, épület stb. gyors és rendezett elhagyása, hogy elkerüljük a veszélyt”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az evakuálás „a veszélyes helyről való gyors és rendezett elhagyás”. A Cambridge Dictionary szerint az evakuálás „a veszélyes helyről való gyors és rendezett elhagyás, hogy elkerüljük a veszélyt”. A Collins Dictionary szerint az evakuálás „a veszélyes helyről való gyors és rendezett elhagyás, hogy elkerüljük a veszélyt”.

Asszociációk

 • menekülés.
 • tűzoltás.
 • biztonság.
 • sürgősségi.
 • vészhelyzet.
 • kimentés.
 • mentés.
 • válság.
 • összegyűjtés.
 • áttelepítés.

Szinonimák

 1. elszállítás.
 2. kimenekítés.
 3. áttelepítés.
 4. kivonulás.
 5. ösztönzés.
 6. szállítás.
 7. áthelyezés.
 8. menekítés.
 9. átvonulás.
 10. áthelyezés.

Antonímák

 1. Besiedeln.
 2. Besetzen.
 3. Besetzen.
 4. Ansiedeln.
 5. Befüllen.
 6. Besiedeln.
 7. Bevölkern.
 8. Bevölkern.
 9. Vermehren.
 10. Vergrößern.

Példamondatok

 1. A helyi tűzoltóság sürgősen evakuálta a lakosokat a tűzveszélyes területről.
 2. A vihar miatt a kikötőben evakuálták a hajókat.
 3. Az orvosok evakuálták a betegeket a kórházból a veszélyes környezet miatt.
 4. Az iskola evakuálta a diákokat a földrengés miatt.
 5. A repülőtér munkatársai evakuálták a repülőgépet a vihar miatt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: