Exigencia szó jelentése

A „exigencia” szó egy spanyol szó, melyet gyakran használnak a mindennapi beszédben. Ez a szó magában foglalja a követelmények, elvárások és igények jelentését. Ez a cikk részletesen bemutatja a „exigencia” szó jelentését, használatát és példáit.

Lexikológia

Exigencia lexikológiájában a szónak két fő jelentése van. Az első jelentés szerint az exigencia a megfelelő teljesítmény elvárását jelenti. Ez az elvárás a munkahelyeken, az iskolákban, a szakmai életben és a magánéletben is érvényesül. A második jelentés szerint az exigencia az erőfeszítésekre, elszántságra vagy más olyan tulajdonságokra utal, amelyek szükségesek a célok eléréséhez. Az exigenciának számos olyan formája van, mint például a szigor, a következetesség, a rendszeres munkavégzés, a koncentráció és az önfegyelem.

Etimológia

Exigencia szó eredetileg a latin „exigere” szóból származik, amelynek jelentése „kielégíteni”, „elvárni”, „követelni”. A szót először a 17. században használták a francia nyelvben, amikor azt jelentette, hogy „elvárások”. Azóta a szó számos nyelvben használatos, beleértve az angol, a spanyol és a portugál. A szó jelentése nem változott sokat az évszázadok során, így továbbra is jelenti az elvárásokat, a követelményeket és a magas szintű szabályokat. A szó szintén használatos a munkahelyi környezetben, ahol az embereknek magasabb szintű teljesítményt kell nyújtaniuk. Exigencia is használatos a tanulás és az oktatás kontextusában is, amikor a tanulóknak magasabb szintű teljesítményt kell nyújtaniuk.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „exigencia” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az exigencia olyan követelmény, amelyet meg kell felelni, vagy olyan követelmény, amelyet be kell tartani. A Cambridge Dictionary szerint az exigencia olyan erős igény, amelyet valaki vagy valami követel, és amelyet be kell tartani. A Collins Dictionary szerint az exigencia követelmény, amelyet meg kell felelni, és amelyet be kell tartani. A WordReference szótár szerint az exigencia olyan követelmény, amelynek meg kell felelni, és amelyet be kell tartani.

Asszociációk

Exigencia szó asszociációk sokfélék. Néhányan csak a követelmények és elvárások szigorú megállapítását látják benne, mások számára ez a szó magában hordozza a tökéletesítés és a tökéletesség elérésének követelményét. A szó határozott elkötelezettséget és alázatot jelent a munka végrehajtásához, a feladatok teljesítéséhez, és a célok eléréséhez. Az exigencia azt jelenti, hogy a legjobb teljesítményt nyújtjuk, és nem fogadjuk el a második legjobbat. Az exigencia jelenti azt is, hogy nem csak az eredmény számít, hanem a folyamat és az erőfeszítések is. Ez azt jelenti, hogy követelményeket támasztunk magunk elé, és ezeket a követelményeket meg is kell állnunk. Az exigencia azt is jelenti, hogy hajlandóak vagyunk többet tenni annál, amit elvárnak tőlünk, és hajlandóak vagyunk önmagunkat megfeszíteni a követelmények teljesítéséhez.

Szinonimák

 1. Követelmény.
 2. Elvárás.
 3. Megkövetelés.
 4. Igény.
 5. Kihívás.
 6. Föltétel.
 7. Kötelezettség.
 8. Szigor.
 9. Szabály.
 10. Magas elvárás.

Antonímák

A szó „exigencia” antonimái közé tartoznak az alábbi szavak: lazaság, engedékenység, nyugodtság, rugalmasság, hagyományos, kötetlen, szabadság, megengedő, türelmes, nem kötött, kímélő, megbocsátó és nem szigorú. Ezek a szavak együttesen jelzik, hogy a követelés helyett a kompromisszumokra, a türelemre és a megértésre van szükség. Ezek a szavak a kölcsönös tiszteletre és elfogadásra helyezik a hangsúlyt, és arra ösztönzik az embereket, hogy törekedjenek a kölcsönös megértésre, még akkor is, ha egymással ellentétes nézeteket vallanak.

Példamondatok

 1. A tanárom nagy exigenciával vizsgáztatott meg minket.
 2. A szüleim mindig magas exigenciával vártak el tőlem, hogy jól teljesítsek az iskolában.
 3. Az új vezető növelni fogja az exigenciát a cégnél.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: