Expenznóta szó jelentése

Expenznóta az egyik legfontosabb számviteli fogalom, melyet különösen a vállalatok és vállalkozások esetében használnak. Ez egy olyan kimutatás, amely összegzi a vállalat vagy vállalkozás költségeit, bevételeit és eredményét. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy mi az expenznóta, hogyan kell készíteni és mire használható.

Lexikológia

A szó expenznóta egy olyan dokumentumot jelent, amelyet a munkavállalók készítenek, hogy igazolják a munkájukhoz kapcsolódó költségeiket. Ez egy olyan költségvetési eszköz, amely lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy nyomon kövessék, hogy milyen költségeket fizetnek ki a munkavállalóik számára. Az expenznóta lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy megerősítsék a munkavállalók kifizetéseit, és hogy biztosítsák, hogy a kifizetések megfelelnek az adott törvényeknek és előírásoknak. Az expenznóta egy olyan dokumentum, amelyet a munkavállalók kitöltenek, amikor igénybe veszik a számlázási költségeiket. Az expenznóta tartalmazza az igényelt költségeket, a számlák számát, a kifizetés dátumát, a kifizetés helyét, és a munkavállaló nevét is. Az expenznóta segítségével a munkáltatók biztosítani tudják, hogy a munkavállalók kifizetéseiket megfelelően igazolják.

Etimológia

Az expenznóta szó eredete egyáltalán nem ismert. Az első írásos emlékek egy 18. századi brit számlázási szótárban találhatók, amely expenznóta szóval jelöli a számlázási elszámolásokat. Azóta a szó széles körben használatos a számlázási ügyletek és a költségelszámolások leírására. Az expenznóta szó azt jelenti, hogy a költségek és kiadások megjegyzésekkel, kommentárokkal és jegyzetekkel történő rögzítését. Az expenznóta az egyik legfontosabb eszköz a költségek nyomon követéséhez és kontrollálásához, és számos vállalat számára elengedhetetlen a hatékony pénzügyi menedzsmenthez.

Jelentés különböző szótárakban

Az expenznóta szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az expenznóta egy olyan dokumentum, amelyet egy személynek vagy cégnek ki kell fizetnie, hogy fedezze a kiadásokat. Az American Heritage Dictionary szerint az expenznóta egy számla, amelyet a vállalatok küldenek az ügyfeleknek a szolgáltatások vagy termékek kifizetésének fedezésére. A Merriam-Webster szerint az expenznóta egy dokumentum, amelyet egy vállalat küld az ügyfeleinek a szolgáltatások vagy termékek kifizetésének fedezésére.

Asszociációk

 • költségvetés.
 • kiadás.
 • költség.
 • fizetés.
 • bevétel.
 • pénzügyi nyilvántartás.
 • számla.
 • könyvelés.

Szinonimák

 1. Költségvetés.
 2. Költségszámla.
 3. Költségjelentés.
 4. Költségfeljegyzés.
 5. Költségkimutatás.
 6. Költségkalkuláció.
 7. Költségnyilvántartás.
 8. Költségtervezet.
 9. Költségkönyv.
 10. Költségfelmérés.

Példamondatok

 1. Az expenznóta szerint ez a repülőjegy túl drága.
 2. A szálloda költségeit az expenznótában találod.
 3. Az expenznóta szerint ez a projekt túl sok pénzbe került.
 4. Kérlek, töltsd ki az expenznótát a költségek feljegyzéséhez.
 5. A vezető az expenznótában foglaltak szerint engedélyezte a költségeket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: