Explozív szó jelentése

A szó ‘explozív’ számos különböző jelentéssel bír, melyeket a következő cikk részletesen kifejti. Az explózió szó szorosan kapcsolódik a robbanásokhoz, bár kiterjed más lehetséges jelentésekre is. Az explózió szót gyakran használják a különböző szituációkban, mint például a hangos, zajos, vagy erőszakos eseményekhez. Az explózió jelentése sokrétű és használható más kontextusokban is. A cikk a kifejezés különböző jelentéseit elemzi és magyarázza.

Lexikológia

Explozívok olyan anyagok, amelyek gyorsan és nagy energiával bomlanak fel. Az explóziók gyors, kiszámíthatatlan és erős reakciók, amelyek többnyire látványos robbanások formájában jelentkeznek. Az explóziók gyakran károsítják a környezetet és személyeket is. A legtöbb explózió veszélyes, de néhány hasznos célra is használható. Az explóziók sokféle formában jelentkezhetnek, többek között robbanások, tűzijátékok, szikrák, villámok és más látványos jelenségek. Az explóziók általában fizikai, kémiai és termikus energiát szabadítanak fel, amelyek károsíthatják a környezetet és a személyeket is. Az explóziók okozta károk nagyon változóak lehetnek, attól függően, hogy mekkora az energiabomlás és milyen távolságban lévő célpontok vannak.

Etimológia

Az explozív szó eredete a latin „explodere” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „kirobban”. Ez a szó a 16. században született, és azóta is használatos a robbanások, robbanóanyagok és robbanások által okozott katasztrofális események leírására. A robbanások okozta károk széles körben elterjedtek, és a kifejezés és a kapcsolódó technológiák sok mindenre alkalmazhatóak. A robbanások okozta károk különböző módon jelentkeznek, és mindig károsíthatják a környezetet, a természeti erőforrásokat, a lakosságot és a gazdaságot.

Jelentés különböző szótárakban

Explozív szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint explózió egy „erőteljes, látványos, gyors robbanás, amely hangos zajt és erőteljes lökést okoz”. A Webster Dictionary szerint explózió egy „erőteljes robbanás, amely hangos zajt, erőteljes lökést és gyors hullámokat okoz”. A Cambridge Dictionary szerint explózió egy „erőteljes, hangos, gyors robbanás, amely erőteljes lökést okoz”. Mindegyik szótár leírása hasonló, de különböző szavakkal és kifejezésekkel írják le a jelentését.

Asszociációk

 • robbanás.
 • tűzszer.
 • dinamit.
 • rakéta.
 • lőszer.
 • detonátor.
 • riasztás.
 • késleltetés.
 • veszélyes.

Szinonimák

 1. Dinamit.
 2. Robbanóanyag.
 3. Exploszív.
 4. Lőszer.
 5. Detonátor.
 6. Kitörés.
 7. Kitörési erő.
 8. Tűzgömb.
 9. Földrengés.
 10. Vulkánkitörés.

Példamondatok

 1. A balesetben egy explózió történt, ami súlyos károkat okozott.
 2. A robbanóanyagok meglehetősen explozív anyagok.
 3. Az explozív haragja előidézte a konfliktust.
 4. Az explozív hangok a közelben lévő városban hallatszottak.
 5. Az explozív események a politikai közegben állandóak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: