Feloszlat szó jelentése

A „feloszlat” szó a magyar nyelvben gyakran használt kifejezés, amelynek jelentése számos különböző kontextusban eltérő lehet. Általánosságban azonban a feloszlatás azt jelenti, hogy valami vagy valaki megszűnik létezni vagy működni. A cikkünkben részletesen bemutatjuk a feloszlatás fogalmát és különböző alkalmazási módjait.

Lexikológia

A szó feloszlat többféle értelemben használatos. Általánosan azt jelenti, hogy valamit feloldunk, szétszórunk vagy eltávolítunk. Az anyagok kémiai oldódása esetén is használjuk ezt a kifejezést, például ha cukrot vagy sót oldunk fel vízben. Az egyes szervezetek feloszlatása is lehetséges, például ha egy cég vagy szervezet megszűnik. Ezenkívül politikai és társadalmi kontextusban is használjuk a feloszlat szót, például ha egy tiltakozó csoportot vagy tüntetést oszlatnak fel a hatóságok. Összességében a feloszlat szó széles körben használt, és a kontextustól függően többféle jelentéssel bírhat.

Etimológia

A „feloszlat” szó eredete az ófrancia „forsalir” kifejezésre vezethető vissza, amelynek jelentése „feloldani, szétszórni”. A francia nyelvből került át a közép-angolba, majd a modern angolba, és végül a magyar nyelvbe. A szó jelentése az idők folyamán bővült és változott, és ma már általában a csoportok vagy szervezetek felbontására, szétszórására utal. A „feloszlat” szó használata azonban nem korlátozódik csak erre, hanem általánosan használatos kifejezés lett a szétszórás, felbontás és az egyéb hasonló jelentések kifejezésére is. Az eredeti francia kifejezésből származó „dissolve” szó használata is elterjedt az angol nyelvben, amely szintén a „feloszlat” jelentést takarja.

Jelentés különböző szótárakban

A „feloszlat” szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Általánosságban azonban azt jelenti, hogy valamilyen egységet, csoportot vagy szervezetet felbontanak vagy megszüntetnek. A jogi értelemben vett feloszlatás általában azt jelenti, hogy egy vállalkozás vagy társaság jogi személyisége megszűnik, és a vagyonát szétosztják a tagok között. A katonai szóhasználatban a feloszlatás azt jelenti, hogy egy egységet felbontanak és a katonáit más egységekbe osztják szét. A szó más jelentései közé tartozik a folyadékban vagy gázként feloldódás, valamint a kapcsolatok vagy barátságok megszakítása is. A feloszlatás szó használata tehát nagyon változatos, és a kontextustól függően lehet különböző értelmezése.

Asszociációk

 • Búcsú.
 • Vég.
 • Széthullás.
 • Megszűnés.
 • Eltűnés.
 • Pusztulás.
 • Elbontakozás.
 • Szétszóródás.
 • Megszakadás.
 • Felszámolás.

Szinonimák

 1. megszüntet.
 2. felszámol.
 3. eloszlat.
 4. szétszór.
 5. eltöröl.
 6. megszűnik.
 7. megsemmisít.
 8. megsemmisül.
 9. megszakít.
 10. megszabadul.

Példamondatok

 1. A rendőrségnek sikerült feloszlatnia a tiltakozó tömeget.
 2. A szervezett bűnözői csoportot végre sikerült feloszlatni.
 3. A kormány bejelentette, hogy fel akarja számolni a korrupt hivatalnokokat és intézményeket, és feloszlatni azokat.
 4. Az iskolai osztályfőnöknek nehéz volt feloszlatni a diákokat, akiknek nem volt kedvük tanulni.
 5. Az alkoholista apát a családja segítségével sikerült feloszlatni az italozás szenvedélyét.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: