Alkalmas szó jelentése

Az „alkalmas” szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használunk arra, hogy kifejezzük valamely dolog vagy személy megfelelőségét vagy képességét egy adott célra vagy feladatra. Az alkalmasság fogalma számos területen fontos szerepet játszik, legyen szó munkavégzésről, tanulásról, vagy éppen sportolásról. Az alábbi cikkben részletesen megvizsgáljuk az „alkalmas” szó jelentését, és bemutatjuk, hogyan használhatjuk hatékonyan az élet számos területén.

Lexikológia

Az „alkalmas” szó jelentése nagyon fontos, különösen akkor, ha a munkaerőpiacra vagyunk kíváncsiak. Az „alkalmas” jelentése azt jelenti, hogy valaki vagy valami megfelelő vagy megfelelő a célra vagy a feladatra. Ez azt jelenti, hogy az illető vagy az elem képes teljesíteni az elvárásokat és a követelményeket, amelyeket a feladat vagy a szerep előír. Az „alkalmas” szó használata különösen fontos az álláskeresés során, mivel a munkáltatók általában olyan jelöltekre keresnek, akik megfelelnek az állásleírásban foglaltaknak. Az „alkalmas” szó használata a személyes életben is hasznos lehet, például amikor megpróbálunk kiválasztani egy bizonyos terméket vagy szolgáltatást. Ha azt mondjuk, hogy egy termék vagy szolgáltatás „alkalmas” az igényeinkre, akkor azt jelenti, hogy megfelelően teljesíti a számunkra fontos szempontokat és szükségleteket. Összességében az „alkalmas” szó jelentése az, hogy valami vagy valaki megfelelő és képes teljesíteni a feladatot vagy az elvárásokat.

Etimológia

Az „alkalmas” szó eredete a latin „ad-” előtagból és az „calamus” szóból származik, ami tollat jelent. Az eredeti jelentése tehát „tollra alkalmas” volt, később pedig átvitt értelemben „megfelelő”, „alkalmas” jelentéssel bővült ki. A szóhasználat az idők során változott, de a mai napig használjuk ezt a kifejezést, amikor valamit megfelelőnek, alkalmasnak tartunk valamire. Az „alkalmas” szó tehát az évszázadok során átalakult és új jelentéssel bővült ki, de az eredeti jelentése még mindig visszaköszön a szó mögött.

Jelentés különböző szótárakban

Az „alkalmas” szó jelentése többféle szótárban is megtalálható. Általánosan elfogadott definíciója szerint valami megfelelő, helyes vagy megfelelően felkészült valamire. Az Oxford szótár például azt mondja, hogy valami alkalmas arra, hogy megfelelő legyen egy adott cél eléréséhez, míg a Merriam-Webster szótár azt állítja, hogy alkalmas valaki vagy valami arra, hogy teljesítse egy adott feladatot. A szó használható kifejezésként is, például „alkalmas jelölt” vagy „alkalmas időpont”. Az „alkalmas” szó tehát egy általánosan használt szó, amelynek jelentése számos környezetben alkalmazható, és a megfelelő, helyes vagy felkészült jelentéssel bír.

Asszociációk

 • Megfelelő.
 • Alkalmi.
 • Rendezvény.
 • Hivatalos.
 • Ünnepi.
 • Előkelő.
 • Fontos.
 • Kifinomult.
 • Elegáns.
 • Kulturált.

Szinonimák

alkalmas szó szinonimái: megfelelő, megfelelően, képes, kész, alkalomhoz illő, megfelelően alkalmas, megfelelően felkészült, alkalomhoz illően, alkalomra kész, alkalmas a feladatra, alkalmas a célra.

Példamondatok

 1. Az alkalmas időpontot még nem sikerült megtalálnunk.
 2. Ez a hely alkalmas lehet egy kis pihenésre.
 3. Az alkalmas eszközökkel könnyen elvégezhető a munka.
 4. Az alkalmas ruházat nagyon fontos a sportoláshoz.
 5. Az alkalmas személyt kell kiválasztani a feladatra.
 6. Az alkalmas helyszín nélkül nehéz lesz megszervezni az eseményt.
 7. Az alkalmas megoldást csak alapos kutatás után találtuk meg.
 8. Az alkalmas technológiai fejlesztések nélkül elmaradunk a versenytársaktól.
 9. Az alkalmas évszakban a természet csodálatos látványt nyújt.
 10. Az alkalmas táplálkozás kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: