Állogat szó jelentése

Az „állogat” szó egy olyan tevékenységet jelöl, amikor valaki lassan, döcögősen, kételkedve vagy bizonytalanul mozog vagy cselekszik. A szó használata általában a passzivitást, az időhúzást vagy a határozatlanságot fejezi ki. A cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen körülmények között használjuk a „állogat” szót, és milyen szinonimái lehetnek.

Lexikológia

Az állogatás egy olyan szó, amelynek jelentése a beszélgetés során gyakran felmerül, de nem mindenki tudja pontosan, mit jelent. Az állogatás azt jelenti, hogy valaki hosszú ideig áll valahol, és semmit sem csinál, csak nézelődik vagy gondolkozik. Ez általában passzív magatartásnak tekinthető, és általában nem tűnik produktívnak vagy hatékonynak. Az állogatás lehet egy szokásos tevékenység, amelyet az emberek különböző helyeken végeznek, például a parkban, az utcán vagy a bolt előtt. Az állogatás azonban időnként zavaró lehet, különösen akkor, ha az emberek az útban állnak, vagy ha nem figyelnek oda a környezetükre. Ha valaki állandóan állog, akkor az lehet jele annak, hogy unatkozik, vagy nem találja a helyét az adott környezetben. Az állogatás tehát lehet egy ártalmatlan tevékenység, de ha túlzásba viszik, akkor zavaró lehet az emberek számára, és nem javasolt.

Etimológia

Az „állogat” szó eredete az „áll” szóból ered, ami a középkorban az „állás” szóval volt egyenértékű. Az „állás” szó jelentése azonban később szűkült és csak a testtartást jelentette. Az „állogat” szó használata azonban hosszabb ideig megmaradt a nyelvhasználatban, és ma is használatos kifejezés. A „logat” szó a mozgást jelenti, így az „állogat” szó jelentése az, hogy valaki lassan, talán bizonytalanul mozog, vagy éppen időt veszteget. A szóhasználat azonban változó, és az „állogat” szó ma már többnyire negatív értelemben használatos, mint például ha valaki nem tesz semmit, csak álldogál.

Jelentés különböző szótárakban

Az „állogat” szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Általánosan használt jelentése, hogy valaki vagy valami áll, de nem mozdul, vagy nem halad előre. Azonban vannak olyan szótárak, amelyek szerint az „állogat” szó használható a lassú, bizonytalan mozgásra is. Ez a szó egyébként gyakran használatos a mindennapi beszédben is, de az írott nyelvben már kevésbé. A szó jelentése azonban mindig függ a kontextustól, amelyben használják, és az adott nyelvi környezettől is. Ezért fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a szó pontos jelentésével, és megfelelően alkalmazzák azt a kommunikációban.

Asszociációk

 1. Álló helyzetben tartózkodás.
 2. Lógatás, lógva tartás.
 3. Időtöltés, céltalan tevékenység.
 4. Kényelmetlen, kellemetlen helyzetben való tartózkodás.
 5. Megállás, mozdulatlanság.
 6. Álmélkodás, bámulás.
 7. Késlekedés, késés.
 8. Bizonytalanság, hezitálás.
 9. Lustálkodás, semmittevés.
 10. Össze-vissza állítás, rendezetlenség.

Szinonimák

áll, időzik, tartózkodik, lóg, lógni hagy, lógat, lógatja a lábát, késlekedik, habozik, tétovázik, késik.

Példamondatok

 1. Az öregember állandóan állogat a bolt előtt.
 2. A diák álmosan állogott az iskola kapuja előtt.
 3. A kutya álmosan állogott a napfényben.
 4. Az idős hölgy álmosan állogott a buszmegállóban.
 5. A fiatal lány álmodozva állogott a parkban.
 6. A férfi idegesen állogott a sorban.
 7. Az állatok álmosan állogtak a mezőn.
 8. A gondolkozó ember álmodozva állogott a tengerparton.
 9. A csoport álmosan állogott a koncert előtt.
 10. Az autók állandóan állognak a dugóban.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: