Aratósztrájk szó jelentése

Az „aratósztrájk” kifejezés olyan munkabeszüntetést jelent, amelyet az aratók vagy a földművesek szerveznek azért, hogy tiltakozzanak a munkakörülményeik vagy béreik miatt. Ez a fogalom a mezőgazdasági munkások történelmének fontos része, és számos országban előfordult már az elmúlt évszázadok során. A cikk célja, hogy bemutassa az aratósztrájk jelentését, történelmét és hatásait a mezőgazdasági ágazatra.

Lexikológia

Az aratósztrájk egy olyan szakszervezeti tiltakozási forma, amelyben a mezőgazdasági dolgozók sztrájkolnak annak érdekében, hogy jobb munkakörülményeket és magasabb béreket kapjanak. Az aratósztrájk általában az aratási idényben történik, amikor a mezőgazdasági munkások a legnagyobb munkaterhelés alatt állnak. Az aratósztrájk azonban nem csak a munkakörülmények javítására irányul, hanem politikai és társadalmi üzenetet is hordozhat. Az aratósztrájkok történelme a 19. századra nyúlik vissza, és azóta számos országban előfordultak. Az aratósztrájkok hatékonysága azonban változó, és számos tényezőtől függ, például a munkások számától, a sztrájk időtartamától és a kormány reakciójától.

Etimológia

Az „aratósztrájk” szó eredete az agrárszervezkedések történetére vezethető vissza. Az agrárszektorban dolgozók gyakran szervezkednek, hogy jobb munkakörülményeket és béreket követeljenek. Az „aratósztrájk” kifejezés azonban nem csak a munkakörülményekkel és bérekkel kapcsolatos tüntetésekre utal, hanem a parasztok és földbirtokosok közötti konfliktusokra is. Az aratósztrájkok az 1800-as évek végén és a 1900-as évek elején voltak a legelterjedtebbek, amikor a paraszti osztályok a jobb életkörülményekért küzdöttek. A szó eredete a „sztrájk” szóból származik, amely eredetileg a hajózási iparban jelentette a dolgozók munkabeszüntetését. Az „arató” szó pedig a földművelők munkájára utal. Az „aratósztrájk” szó tehát összekapcsolja a földművelők munkáját és a sztrájkot, amely a munkakörülményekkel és bérekkel kapcsolatos tüntetésekre utal.

Jelentés különböző szótárakban

Az aratósztrájk szó jelentése a különböző szótárakban meglehetősen hasonló. Általánosságban elmondható, hogy az aratósztrájk egy olyan munkabeszüntetés, amelyet mezőgazdasági dolgozók szerveznek annak érdekében, hogy jobb munkakörülményeket és béreket érjenek el. A szó eredete az aratásra utal, amely a mezőgazdaság egyik legfontosabb időszaka. Az aratósztrájkok történelme számos országban visszanyúlik az 1800-as évekbe, és azóta is folyamatosan jelen vannak a világ különböző részein. A szó jelentése azonban nemcsak a történelmi kontextusban fontos, hanem a jelenkorban is, hiszen az aratósztrájkok ma is aktuálisak, és a mezőgazdasági dolgozók jogaiért folytatott küzdelmek részét képezik a munkavállalók jogaiért vívott harcnak.

Asszociációk

 1. Gazdasági válság.
 2. Munkabeszüntetés.
 3. Sztrájkoló munkások.
 4. Munkakörülmények.
 5. Béremelés.
 6. Élelmiszerhiány.
 7. Társadalmi elégedetlenség.
 8. Politikai küzdelem.
 9. Szolidaritás.
 10. Demonstráció.

Szinonimák

 • Termelési sztrájk.
 • Gabona sztrájk.
 • Aratási bojkott.
 • Aratási tiltakozás.
 • Aratási munkabeszüntetés.
 • Aratási demonstráció.
 • Szántóföldi sztrájk.
 • Mezőgazdasági munkabeszüntetés.
 • Aratási lázadás.
 • Aratási felkelés.

Példamondatok

 1. A munkások az aratósztrájk során követelték a jobb fizetést és munkakörülményeket.
 2. Az aratósztrájk miatt elmaradt a termés betakarítása, és ez komoly gazdasági károkat okozott.
 3. Az aratósztrájk a szakszervezetek egyik legfontosabb fegyvere a munkások jogaiért és érdekeiért folytatott harcban.
 4. Az aratósztrájk során a munkások összefogtak és együtt harcoltak a méltánytalan munkakörülmények ellen.
 5. Az aratósztrájk hatására a munkáltatók kénytelenek voltak engedni a követeléseknek, és javítani a munkakörülményeken.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: