Babérkoszorú szó jelentése

A babérkoszorú bizonyára sokak számára ismerős lehet, de talán kevesen tudják, hogy ez a szó pontosan mit jelent. A babérkoszorú egy olyan ókori hagyomány, amelyet a vívók és a harcosok győzelmeikért kaptak. A babérkoszorú szó jelentése a győzelem, a kitüntetés és a dicsőség szimbóluma. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a babérkoszorú jelentését, valamint azt, hogy miként és mikor használják ezt a szimbólumot.

Lexikológia

A babérkoszorú egy ősi jelkép, amelyet az ókori görögök használtak a sikeres és hősies teljesítmények megjutalmazására. A babérkoszorú egy kör alakú koszorú, amelyet számos babérlevélből áll, amelyeket a sikeres teljesítményekhez kötnek. A babérkoszorú egy olyan jelkép, amely szimbolizálja a sikeres teljesítmények szépségét és jutalmazását. A babérkoszorú egyik legfontosabb jelentése az elismerés, hogy valaki különleges teljesítményt ért el. Ma a babérkoszorút számos sporteseményen használják, hogy megjutalmazzák a győzteseket.

Etimológia

A babérkoszorú szó eredete a görög mitológiában keresendő. A görög istenek egyik híres legendája szerint a babérfa az istenek ajándéka volt a hősöknek. Az istenek egy babérfát adtak azoknak, akik nagy cselekedeteket hajtottak végre, és ezeket a babérkoszorúkat örök emlékezetül adták nekik. Az egyik legismertebb hős, akit babérkoszorúval díjaztak, Herakles volt, aki tizenkét nehéz feladatot teljesített. A babérkoszorú egy szimbóluma volt a bátorságnak és az erőnek, amelyet a hősök bizonyítottak. A babérkoszorú szó a görög ‘babéros’ szóból származik, amelyet ‘ág’ vagy ‘ágak’ jelent.

Jelentés különböző szótárakban

Babérkoszorú a szótárakban gyakran egy különleges díjat jelent, amelyet a győztesek kapnak. A babérkoszorú egyfajta győzelem jelképe, amelyet a győzteseknek ajándékoznak. Az első babérkoszorút az ókori olimpiai játékokon használták, amikor a versenyzőket babérlevéllel díszítették. A babérkoszorúk a középkorban is használatosak voltak, amikor a királyok, vezetők és mások a különböző versenyek győzteseinek babérkoszorúkat adtak. A babérkoszorú ma is használatos, bár már nem csak a győzteseknek adnak, hanem másoknak is, akik különleges teljesítményt nyújtottak.

Asszociációk

 • virágok.
 • ünnep.
 • dísz.
 • díszítés.
 • szeretet.
 • öröm.
 • boldogság.
 • ünneplés.
 • köszöntés.
 • elismerés.
 • jutalom.

Szinonimák

 1. Virágkoszorú.
 2. Babérkorona.
 3. Babérköteg.
 4. Csokor.
 5. Koszorúzás.
 6. Köszöntőkoszorú.
 7. Díszkoszorú.
 8. Jutalomkoszorú.
 9. Örömkoszorú.
 10. Kürtöskoszorú.

Példamondatok

 1. Az újdonsült anyuka megtömött babérkoszorúval köszöntötték a születés napján.
 2. Az ünnepségen a királyi család babérkoszorúval díszítette a trónját.
 3. Az ifjú pár babérkoszorúval örült a közös gyermekük születésének.
 4. A királyi udvaron a babérkoszorúval koronázták a királyt.
 5. Az iskolában a diákok babérkoszorúval ünnepelték a tanév végét.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: