Bagatell szó jelentése

A bagatell egy olyan szó, amelyet gyakran használnak olyan kis jelentőségű dolgokra, amelyeket könnyű figyelmen kívül hagyni. Ennek a szónak a pontos jelentése azonban nem mindig egyértelmű. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bagatell szó jelentését, valamint annak, hogy miként használhatjuk a kifejezést mindennapi életünkben.

Lexikológia

A bagatell egy olyan fogalom, amelyet a jogi szaknyelvben használnak. A bagatell olyan kisebb értékű ügyeket jelent, amelyek nem érdemelnek bírósági tárgyalást. Ezek az ügyek általában olyan kisebb ügyek, amelyeket a felek maguk között kölcsönösen megállapodva oldanak meg. Például egy kisebb fizetési vita esetén a felek között megállapodhatnak a visszatérítés mértékében, anélkül, hogy bírósági tárgyalást kellene kérni. A bagatell általában olyan ügyeket jelent, amelyeket nem érdemes bírósági tárgyalásra bocsátani, és így a feleknek maguknak kell megoldaniuk.

Etimológia

A „bagatell” szó eredete a francia nyelvben található. A szó eredetileg egy latin szó, a „bagatella”, amelyet a 18. században használtak a kis vagy elhanyagolható dolgokra, mint például egy kis összegű büntetésre. A szót először a francia királyi bíróságok használták a kis összegű büntetések leírására, és hamarosan a köznyelvben is elterjedt. Ma a „bagatell” szó egy olyan, kisebb jelentőségű dologra vagy eseményre utal, amelyek elhanyagolhatóak, vagy amelyek nem olyan fontosak, hogy sok figyelmet fordítsunk rá.

Jelentés különböző szótárakban

A bagatell szó jelentése az Oxford English Dictionary szerint „kis értékű, alig fontos dolognak, csekély mértékű hibának vagy sértésnek” tekinthető. A Merriam-Webster szótár szerint a bagatell „olyan kis cselekvésnek, hibának vagy sértésnek tekinthető, amely nem igényel komoly figyelmet vagy büntetést”. A Cambridge English Dictionary szerint a bagatell „olyan kis dolog, ami fontos lehet ugyan, de nem olyan fontos, hogy büntetésre szoruljon”. Mindezek alapján összefoglalhatjuk, hogy a bagatell egy olyan kis dolog, ami fontos lehet, de nem igényel komoly figyelmet vagy büntetést.

Asszociációk

 • kis dolog.
 • apróság.
 • mellékes.
 • csekély.
 • elhanyagolható.
 • jelentéktelen.
 • lényegtelen.
 • elhanyagolhatatlan.

Szinonimák

Kisebb jelentőségű, szerény, elhanyagolható, elhanyagolható, kicsinyes, jelentéktelen, alacsony fontosságú, elhanyagolható, jelentéktelen.

Példamondatok

 1. Az iskolai büntetésünk csak egy bagatell volt.
 2. A házasságunkban a kisebb viták bagatellnek számítanak.
 3. A költségek többsége bagatell volt.
 4. Az anyagi kár, amit elszenvedett, csak egy bagatell volt.
 5. A költségvetésünkben a legtöbb kiadás bagatell maradt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: