Bajuszos szó jelentése

A bajusz egy sokáig használt, de ma már ritkábban látható kiegészítője az emberi arcnak. A bajuszoknak többféle jelentése is van, és ez függ az adott kultúrától és helyzettől. A bajuszok szimbolikus jelentése az idők folyamán változott, de egy dolog állandó: a bajuszok sokat mondanak a viselőjükről. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bajuszos szó jelentését, és megpróbáljuk megérteni, miért választják sokan a bajuszt.

Lexikológia

„Szó bajuszos egy kifejezés, amely a bajusz különböző formáinak és színeinek megjelenését jelenti. A bajuszok különböző színekben és formákban jelenhetnek meg, és ez a kifejezés ezeket a különböző megjelenési formákat jelenti. A bajuszok különböző színekben jelenhetnek meg, amelyek lehetnek fehérek, barnák, sötétbarnák, szürkék, vagy akár színesek is. A bajuszok formái is eltérőek lehetnek, és ez a kifejezés ezeket is jelenti. A bajuszok lehetnek karcsúak, vastagok, hosszúak, rövidek, szabályosak, vagy akár szabálytalanak is. A bajuszos szó tehát a bajusz különböző színeinek és formáinak megjelenését jelenti.”.

Etimológia

A bajuszok egy hosszú történelmi út során váltak kulturális jelképpé. A bajuszok eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. Az ókori görögök azt hitték, hogy a bajuszok védelmet nyújtanak a gonosz szellemek ellen, és erőt adnak annak, aki viseli őket. A rómaiak is hasonlóan gondolkoztak, és a bajuszok az uralkodók és a hadvezérek jelképeivé váltak. A középkorban a bajuszok egyre népszerűbbek lettek, és sokan viseltek bajuszt, hogy megkülönböztessék magukat. A bajuszok akkoriban szimbólumai lettek a hatalomnak, a szépségnek és a virágzó kultúrának. A bajuszok népszerűsége a mai napig tart, és a bajuszosok ma is megkülönböztető jelképeknek számítanak.

Jelentés különböző szótárakban

A bajuszos szó jelentése különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a bajuszos szó „valakinek a szája és orra között hosszú, függőlegesen álló hajszálakat jelent, amelyek a száj körül helyezkednek el a szemek és az orr között”. Az American Heritage Dictionary szerint a bajuszos szó „egy hosszú, függőlegesen álló hajszálakból álló szőrszál, amely a száj körül helyezkedik el a szemek és az orr között”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a bajuszos szó „egy hosszú, függőlegesen álló hajszálakból álló szőrszál, amely a száj körül helyezkedik el a szemek és az orr között”.

Asszociációk

 • frizura.
 • fésű.
 • hajformázás.
 • rövid.
 • göndör.
 • divat.
 • konty.

Szinonimák

Bajszos: Arcvonásokban gazdag, szakállas, szakállas, bajszos.

Példamondatok

 1. A hölgy kék ruhában érkezett a partira, s a fején egy bajuszos kalapot viselt.
 2. Az álarcosbálra bajuszos karakterként mentem.
 3. Az újságíró bajuszos, de nagyon kedves.
 4. A bajuszos férfi az egyik legnépszerűbb színész.
 5. Az üzletember bajuszos szakállal rendelkezik.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: