Baksis szó jelentése

A baksis egy olyan szó, amelyet gyakran használnak az emberek, de sokan nem tudják pontosan, hogy mit jelent. A cikk elmagyarázza a baksis szó jelentését, valamint azt is, hogy miként használják a különböző kultúrákban.

Lexikológia

Baksis egy olyan fogalom, amely azt jelenti, hogy egy személy ad valamit a másik személynek, amit a másik személy nem kér. Ez lehet pénz, ajándék vagy bármilyen más tárgy. A baksis lehet kifejezés arra, hogy valaki megköszöni a másik személynek, hogy segítette őt. Például, ha valaki segít valakinek a költözésben, akkor a másik személy baksist adhat, hogy megköszönje a segítséget. A baksis kifejezés a legtöbb kultúrában megtalálható, és sokféle módja van annak, hogy valaki baksist adhasson. Az egyik lehetőség pénzbeli jutalom, másik lehetőség pedig ajándék adása.

Etimológia

A baksis szó eredete még a 19. században nyúlik vissza. A szó egyik legelterjedtebb magyarázata szerint a szó eredete az orosz szláv nyelvekből származik, ahol a „baksis” szó jelentése „aprópénz”. Az orosz nyelvben ez a szó az „bakšiš” szóból származik, ami magában foglalja az „adomány” jelentését. Az orosz nyelvből származó szót a 19. században használták először Közép-Európában, és gyakran használták a kocsmákban, ahol a vendégeknek kisebb összegű pénzt kellett adniuk a pincéreknek. Azóta a szó elterjedt az egész világon, és sok országban használják.

Jelentés különböző szótárakban

A baksis szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szerint a baksis azt jelenti, hogy „valamilyen kis ajándék vagy pénz, amit valaki ad valakinek a hála jeléül”. A Merriam-Webster szótár szerint a baksis „egy kis ajándék vagy pénz, amit ad valaki annak megköszönéséül, hogy valaki másnak segített”. A Collins English Dictionary szerint a baksis „egy kis ajándék, amit adnak valakinek valamilyen szolgáltatásért”. A Wiktionary szerint a baksis „egy kis ajándék vagy pénz, amit adnak valakinek a szolgáltatás, segítség vagy más jóság megköszönéséül”.

Asszociációk

 • Adomány.
 • Könyörgés.
 • Segítség.
 • Támogatás.
 • Ajándék.
 • Jótékonyság.
 • Csomagolás.
 • Befolyás.
 • Együttműködés.

Szinonimák

 1. Adomány.
 2. Támogatás.
 3. Ajándék.
 4. Segítség.
 5. Juttatás.
 6. Kedvezmény.
 7. Alapítvány.
 8. Áldozat.
 9. Összeg.
 10. Hozzájárulás.

Példamondatok

 1. Az iskolában a tanárok kértek baksist a diákoktól a karitatív célokra.
 2. Az öregembernek adtam egy kis baksist, hogy segítse az utazását.
 3. Az üzletben a vásárlóknak adtak baksist a kasszásnál.
 4. A bárban a személyzetnek adtunk baksist a szolgáltatásért.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: