Balalajka szó jelentése

A balalajka egy ősi magyar hangszer, amely már sok évszázada létezik, és számos kultúrában elterjedt. A balalajka szó jelentése sokféle lehet, de általában a hangszer különleges hangjára utal. A balalajka szó maga is egy misztikus és szimbolikus jelentéssel bír, és számos népzenei stílusban megtalálható. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a balalajka szó jelentését, valamint azt, hogy milyen kultúrákban használják.

Lexikológia

A balalajka egy hagyományos orosz hangszer, amely számos kultúrában ismert. A balalajka egy három húros hangszer, amelyet főként a lírai dalokhoz használnak. A hangszer egy kicsi, négyzet alakú testből és egy három húrból áll, amelyeket a hangszer hátulján található húrnyergekön feszítenek. A balalajka húrjai általában fémek, de bizonyos esetekben bőrökből is készülhetnek. A hangszer legnagyobb jellemzője a jellegzetes, karakteres, kristálytiszta hangja, amelyet a húrok közötti vibrációk okoznak. A balalajka könnyen kezelhető, és az egyik legnépszerűbb hangszer Oroszországban és a környező országokban.

Etimológia

A balalajka szó eredete több mint 200 évre tekint vissza, és a közép-európai régióban eredetileg a magyar nyelvben használt szó volt. A szó eredetileg „balalajka” volt, és a magyar nyelvben „balalajka” jelentése „kisebb fafaragás”. A szó a 18. században terjedt el, és a 19. században a magyar nyelvterületen kívül elterjedt számos más országban is. A balalajka szót sok nyelvben használják, és a magyar nyelv mellett szlovákul, szerbül, csehül, lengyelül, bolgárul, ukránul, szlovénül, románul, litvánul, lettül, oroszul és más nyelveken is használják.

Jelentés különböző szótárakban

Balalajka szó jelentése a különböző szótárakban sokféleképpen meghatározható. A Merriam-Webster szótár szerint a balalajka egy három húros, közép-európai hangszer, amelyet főként Lengyelországban és Ukrajnában használnak. A Collins English Dictionary szerint a balalajka egy kerek, közép-európai hangszer, amelyet három húron játszanak, és amelyet főként Lengyelországban és Ukrajnában használnak. A Cambridge Dictionary szerint a balalajka egy három húros hangszer, amelyet főként Ukrajnában és Lengyelországban használnak. A Wiktionary szerint a balalajka egy három húros, közép-európai hangszer, amelyet főként Ukrajnában és Lengyelországban használnak.

Asszociációk

 • citera.
 • cirill betűk.
 • Oroszország.
 • szovjet.
 • csárdás.
 • tánc.

Szinonimák

 1. Akkordeon.
 2. Harmonika.
 3. Cimbalom.
 4. Bayan.
 5. Bandža.
 6. Garmon.
 7. Concertina.
 8. Zbójnicka.
 9. Drejklavír.
 10. Zankó.

Példamondatok

 1. A balalajka színezte a szobát a hagyományos orosz dalokkal.
 2. A balalajka egy különleges hangszer, amely szép, de egyszerű hangokat ad.
 3. A balalajka tökéletesen illeszkedik a klasszikus orosz zenei stílushoz.
 4. A balalajka szórakoztató és könnyed zenei stílus a családi összejöveteleken.
 5. A balalajka nagyon kedvelt a táncparketteken, mert remekül kíséri a táncokat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: