Baldachin szó jelentése

A baldachin egy olyan árnyékoló, amelyet a királyi udvarokban és a templomokban használnak. A baldachin eredetileg egy köpeny szerű, díszes árnyékoló volt, amelyet főleg a királyok és a pápák fején viseltek. A baldachinok mára számos más módon is használatosak, így a szertartások és ünnepségek színpompás díszítésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy a baldachin szó jelentése, és hogyan használják a baldachinokat a mai napig.

Lexikológia

A baldachin egy szó, amelyet a 15. században Franciaországban használtak először. Az eredeti jelentése egy olyan függöny, amelyet a trónus fölé helyeztek, hogy megvédje a trónus urát a napfénytől. A baldachin egy fa vagy fémkeretből készült tető, amelyet gyakran díszítő szövetekkel és díszítőelemekkel vonnak be. Az ókori Rómában a baldachinokat szentélyekben és templomokban használták, hogy megvédjék a szent tárgyakat a napfénytől. Az ókori görögök is használtak baldachinokat, hogy megvédjék az áldozatokat a szent helyeken. Az európai építészetben a baldachinok a szentélyek és templomok tetőzetét díszítik, és még a királyi trónusok is díszíthetők baldachinokkal. A baldachinok még a modern építészetben is használatosak, például a katedrálisokban és más vallási épületekben.

Etimológia

A szó „baldachin” eredete a 16. században vezethető vissza a közép-olasz baldacco szóra, amely szintén a latin baldachinus szóból származik. A baldachinus szó eredete a görög báldakos szóra vezethető vissza, amelynek jelentése „aranyos” vagy „fényes”. A baldachinus szó általában olyan oltárkárpitokra utal, amelyeket arany vagy ezüst színű fátyolokkal borítottak. Ez a szó azt is jelentette, hogy egy fényes, különleges, szent tárgy. A baldachinokat először az ókori rómaiak használták, hogy a szent tárgyakat és személyeket megvédjék a napsugárzástól, esőtől és szennyeződésektől. Azóta a baldachinok széles körben használatosak, hogy bizonyos eseményeket, személyeket és helyszíneket kiemeljenek és megvédjenek.

Jelentés különböző szótárakban

A baldachin szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a baldachin egy, különféle alakzatokból és színekből álló, díszes, függönyökkel, sávokkal vagy más anyagokkal díszített, általában tetőzött vászon vagy fátyol, amelyet gyakran a fejedelmek, a papok vagy az ágyak alatt használnak. A Merriam-Webster szótár szerint a baldachin egy, függönyökkel, sávokkal vagy más anyagokkal díszített, általában tetőzött vászon vagy fátyol, amelyet gyakran a fejedelmek, a papok vagy az ágyak alatt használnak.

Asszociációk

A baldachin egyike azoknak a szimbólumoknak, amelyek az egyházi tárgyak között a legismertebbek. Ez a textil, amelyet általában a főpapok és a királyok számára használnak, gyakran együtt jár a tisztelet és a fényes szereplés kifejezésével. A baldachin a szentélyekben és a templomokban is megtalálható, gyakran egy szent szobor vagy egy szent kép felett. A baldachin szimbolizálja a szentélyek és templomok szentségét és személyes megtiszteltetését. A baldachinok gyakran ábrázolják a szenteket, és a királyokat is, akik fényesen és hatalmasan ülnek a baldachin alatt. A baldachinoknak gyakran az a szerepe, hogy megvédjék azokat, akik alatt állnak, és a szentélyekben és templomokban a baldachinok szimbolizálják a szentek és a királyok tiszteletét.

Szinonimák

 1. Baldakin.
 2. Pavilon.
 3. Csipke.
 4. Csarnok.
 5. Szalon.
 6. Baldachinok.
 7. Kupola.
 8. Baldachinos.
 9. Oltár.
 10. Várkert.

Antonímák

A baldachin szó antonimái közé tartozik a kopjafa, a vásártér, a függöny, a sátor és a szökőkút. Ezek az antonimák teljesen eltérő funkciókat töltenek be, és más környezetben használják őket. A kopjafa egy olyan emlékmű, amelyet emlékezetül állítanak valaki emlékére, míg a vásártér egy olyan hely, ahol a vásárlók és eladók összegyűlnek, hogy üzleteljenek. A függöny egy olyan tárgy, amelyet a beltéri terek látványának megváltoztatásához használnak, míg a sátor egy olyan struktúra, amelyet általában szabadtéri rendezvényekhez használnak. Végül, a szökőkút egy olyan vízi szerkezet, amelyet a kertészetek és parkok díszítésére használnak.

Példamondatok

 1. A templom szentélyében egy aranyozott baldachin árnyékolja az oltárt.
 2. A násznép alatt egy fehér baldachin választotta el a menyasszonyt és a vőlegényt.
 3. A királyi család számára egy hatalmas baldachin adott árnyékot a királyi trón alatt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: