Balha szó jelentése

A „balha” szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak az emberek, hogy jelöljék a nagyobb hibákat, amelyeket elkövettek. Ez a kifejezés az évek során számos helyen felbukkant, és sokféle jelentéssel bír. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a „balha” szó pontosan mire utal, és hogy milyen különböző kontextusokban használható.

Lexikológia

A szó balha egy olyan kifejezés, amelyet a játékosok használnak, amikor kártyákat játszanak. A szó balha egy olyan állapot, amikor egy játékosnak nincs kártyája, amelyet játszhatna, így azt mondjuk, hogy „balházik”. Ez azt jelenti, hogy a játékos kénytelen kiszállni a játékból, mert nincs kártyája, amellyel játszhatna. A balha azt is jelenti, hogy a játékos elveszíti a játszott kártyáit, és nem számíthat a potenciális nyereményre. A balha általában akkor jelentkezik, amikor a játékosok nem követik a játékszabályokat, vagy nem tudnak a játékban sikeresen játszani.

Etimológia

Az eredetét tekintve a „balha” szó a magyar nyelvben nyilvánvalóan kötődik a „balhé” szóhoz. Az egyik elmélet szerint a „balhé” szó a magyar „balhás” szóból származik, ami a „balhés” szóval együtt egy régi, magyar szláv eredetű szócsaládhoz tartozik. Ennek a szócsaládnak a tagjai a „balhás” és a „balhé” szavak mellett a „balhásít”, a „balhásítás” és a „balhézás” szavakat is magukba foglalják. A szláv eredetű szavak eredete a „balh” szóhoz kötődik, ami maga is egy régi szláv szó, ami „zűrzavar” vagy „zavarodottság” jelentéssel bír.

Jelentés különböző szótárakban

A balha szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a balha szó jelentése „egy olyan ember, aki rendszerint helytelenül viselkedik, és nem ismeri a helyes szokásokat”. A Merriam-Webster szótár szerint a balha szó jelentése „egy olyan ember, aki nem követi a társadalmi normákat, és aki bizonyos helyzetekben helytelenül viselkedik”. A Cambridge English Dictionary szerint a balha szó jelentése „egy olyan ember, aki rendszerint szokatlanul viselkedik, és nincs tisztában a társadalmi szokásokkal”. Mindegyik szótárban egyértelműen jelzi, hogy a balha szó egy olyan embert jelöl, aki nem követi a társadalmi normákat, és helytelenül viselkedik.

Asszociációk

 • focikapu.
 • labda.
 • csapat.
 • játék.
 • szurkolók.
 • közösség.
 • siker.

Szinonimák

 1. Fizikai összecsapás.
 2. Csatározás.
 3. Harc.
 4. Vereség.
 5. Konfliktus.
 6. Keserűség.
 7. Ádáz harc.
 8. Verekedés.
 9. Vitázás.
 10. Vitatkozás.

Példamondatok

 1. A balha a tóban úszott körbe-körbe.
 2. A gyerekek nagy örömmel üldözték a balhát a parton.
 3. A balha egy kövér hal, amely sokáig él.
 4. A balhákat sokféle módon lehet főzni.
 5. A balha nagyra nőhet, akár több mint egy méter hosszú is lehet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: