Bankrabló szó jelentése

A bankrablás egy közismert bűncselekmény, amelyet az emberek gyakran azzal azonosítanak, hogy valaki elrabol egy bankot vagy más pénzintézetet. Azonban a bankrablás jelentése sokkal szélesebb, mint amit sokan gondolnának. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bankrablás szó jelentését, és megvizsgáljuk, milyen típusú bűncselekményeket foglal magában.

Lexikológia

Bankrablás egy bűncselekmény, amelyet a bűnözők gyors pénzszerzés céljából követnek el. Bankrablók általában erőszakkal vagy fenyegetéssel igyekeznek kiszolgáltatni a bankokat és a munkatársakat, hogy hozzáférjenek a pénzhez. Bankrablók a pénztárgépek, a bankok és más pénzügyi intézmények készpénztáraihoz is hozzáférhetnek. Bankrablásoknak számos formája létezik, beleértve a megtámadott bankokat, a zsákmányolást, a távbankrablást és az internetes bankrablást. Bankrablásokat rendszerint a bűnözők közös erőfeszítéseként hajtanak végre, bár egyes esetekben egyedül is elkövethetők. Bankrablók gyakran pisztolyokat, más fegyvereket, készpénzt, álcákat és más eszközöket használnak, hogy elérjék céljaikat.

Etimológia

A bankrablás fogalma sokáig nem létezett, de az első hivatalos bankrablás 1798-ban történt az Egyesült Királyságban. Az elkövető, John Rann egy elítélt volt, aki a Newgate börtönben ült. Rann úgy döntött, hogy megszökik a börtönből és megrablja a Bank of England-et. Rann egy kis csapattal támadta meg a bankot, és egy közös szövetséget kötött a többiekkel, hogy megosszák a zsákmányt. Rann megszökött a börtönből a bankrablás előtt, de a rendőrség később elfogta és börtönbe zárta.

A fogalom eredetét illetően a szó „bankrablás” először 1812-ben jelent meg az Oxford English Dictionary-ben. A szó származása nem egyértelmű, de többféle elmélet létezik. Az egyik elmélet szerint a szó a „banker” szóból és a „rob” (lopás) szóból származik, mások szerint a „bank” és a „robber” (rabló) szavakból. A legvalószínűbb, hogy a szó eredetileg a „banker” és a „rob” szavakból származik.

Jelentés különböző szótárakban

A bankrablás a legális vagy illegális, kényszerítő vagy erőszakos cselekmény, amelynek célja a bankok vagy más pénzintézetek (pl. postahivatalok) elleni bűncselekmény elkövetése. A bankrablás lehet egyetlen bűncselekmény vagy egy sorozat bűncselekmény. A bankrablás célja általában a pénz vagy más értékes tárgyak eltulajdonítása. A bankrablók gyakran erőszakot és fenyegetést alkalmaznak a banki alkalmazottakkal és ügyfelekkel szemben, hogy meggyőzzék őket, hogy ne tegyenek ellenállást. A bankrablás szabálytalan és szigorúan büntetendő bűncselekmény. A bankrablók számára a büntetés börtönben töltött idő, pénzbüntetés vagy kettős büntetés lehet.

Asszociációk

 • pénz.
 • kockázat.
 • fegyver.
 • zsarolás.
 • bűnözés.
 • veszély.
 • bűnöző.
 • áldozat.
 • rendőr.
 • üldözés.

Szinonimák

 1. csavargó.
 2. lopás.
 3. rablás.
 4. zsarolás.
 5. támadás.
 6. betörés.
 7. túszejtés.
 8. szökés.
 9. gyilkosság.
 10. rablóbanda.

Példamondatok

 1. A bankrabló elmenekült a rendőrök elől.
 2. A bankrablók sok pénzt szereztek az akció során.
 3. A bankrablót végül elfogták a rendőrök.
 4. A bankrablók szigorú büntetést kaptak a bíróságtól.
 5. A bankrablók számára nincs megbocsátás.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: