Barbár szó jelentése

A barbár szó eredetileg a görögök által használt „barbarosz” szóból származik, ami „nem beszélő” vagy „nem írástudó” jelentéssel bír. A barbár szó ma már azt jelenti, hogy valaki vad és erőszakos, aki nem követi az elfogadott társadalmi normákat. Ez a szó gyakran használják a kulturális előítéletek és az erőszakos viselkedés kifejezésére.

Lexikológia

A barbár szó a görög „barbarosz” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „valaki, aki nem beszél görögül”. A barbár szót a legtöbb történelmi korban a civilizálatlan, kulturálatlan és primitív népekre használták. A barbár szó sok esetben a vad, erőszakos és romboló népekre is használatos volt, és gyakran arra használták, hogy elítéljék azokat, akik nem követték a társadalmi normákat. Az elmúlt évtizedekben azonban a barbár szó új értelmet kapott, és egyre gyakrabban használják arra, hogy leírja azokat a társadalmakat, amelyek nem követik a modern társadalmi normákat. Ma a barbár szó elsősorban arra utal, hogy valaki nem követi a modern társadalmi és kulturális normákat, és a társadalom számára elfogadhatatlan viselkedéssel rendelkezik.

Etimológia

A barbár szó eredete közvetlenül a Kr. e. VII. században kezdődik, amikor a görögök elkezdték használni a „barbarosz” szót, ami azokat jelentette, akik nem beszéltek görögül. A szó eredetileg a görög „bárbara” szóból származik, ami azt jelentette, hogy „idegenek”, vagy „nem görögök”. A szó először azokra az emberekre vonatkozott, akik nem görögök voltak, így például a trákok, a szkíták és a persák. A görögök számára ezek az emberek idegenek voltak, akiknek nem voltak ugyanazok a kulturális és vallási hagyományaik, mint a görögöknek. Az idők folyamán a szó elkezdett azokra az emberekre vonatkozni, akik nem voltak civilizáltak, és nem követték az akkor elfogadott normákat. A barbár szó ma már sokféleképpen használatos, de általában azokra az emberekre vonatkozik, akik nem követik a társadalmi normákat, és agresszív viselkedést tanúsítanak.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „barbár” sokféle jelentést kaphat a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a barbár egy olyan személy, aki „szokatlanul durva, rút, primitív, kegyetlen és vad”. A Merriam-Webster szótár szerint a barbár szó egy olyan személyt jelöl, aki „szokatlanul durva és kegyetlen, és különösen a társadalmi fejlődés hiánya miatt”. A Cambridge Dictionary szerint a barbár egy olyan személy, aki „kegyetlen, durva és primitív”.

Asszociációk

 • barbár támadás.
 • barbár kultúra.
 • barbár háború.
 • barbár invázió.
 • barbár erőszak.
 • barbár állatok.
 • barbár módszerek.
 • barbár vadászat.
 • barbár szokások.
 • barbár szimbólumok.

Szinonimák

 1. barbár: kegyetlen, vad.
 2. brutális: durva, erőszakos.
 3. szörnyű: rémisztő, horrorisztikus.
 4. félelmetes: félelmetes, rettegésre ad okot.
 5. szadista: örömét leli a mások szenvedésében.
 6. durva: kemény, szigorú.
 7. vad: ártatlan, gonosz.
 8. kegyetlen: könyörtelen, szívtelen.
 9. sötét: sötét, rémisztő.
 10. borzalmas: elborzasztó, rettenetes.

Példamondatok

 1. A barbár támadások megingatták a város nyugalmát.
 2. A barbár fajok számára a harc az életük része volt.
 3. A barbár királyok uralkodtak a térségben sok évszázadon át.
 4. A barbár hordák átmentek a szomszédos országokon, hogy megszállják őket.
 5. A barbár népek sajátos életmódot és kultúrát fejlesztettek ki.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: