Bebámul szó jelentése

A „bámul” szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak ahhoz, hogy leírják az emberek figyelmét vagy érdeklődését valami iránt. A szó jelentése azonban nem mindig egyértelmű, és a különböző kultúrákban eltérő jelentéseket kaphat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „bámul” szó különböző jelentéseit, és megvizsgáljuk, hogyan lehet ezt a kifejezést használni a mindennapi beszédben.

Lexikológia

Bebámulás egy pszichológiai kifejezés, amely azt jelenti, hogy valaki hosszabb ideig bámul egy személyt, helyet vagy tárgyat. Az ilyen típusú tekintetek általában nem társadalmilag elfogadottak, mivel sok esetben zavarják a bámulottat. Bebámulás lehet szándékos, de gyakran tudattalanul is előfordul. Az ilyen típusú tekintetek általában nincsenek kifejezett gondolatokkal vagy érzésekkel járó, de sok esetben ez a tekintet befolyásolja a bámulott érzéseit. Az ilyen típusú tekintetek általában úgy érzékelhetők, hogy a bámulott személy zavarban van, szégyenlősen és feszült hangulatban.

Etimológia

A „bebámul” szó eredete elég bizonytalan. Egyesek szerint ez a szó eredetileg a szláv nyelvekben található, és a német „staunen” szóból származik. Mások szerint a szó a latin „babulus” szóból származik, ami magában foglalja a „babona” kifejezést. Az egyik legelterjedtebb magyarázat szerint a „babona” szó jelentése „babonázni”, ami azt jelenti, hogy valaki csodálattal tekint egy tárgyra vagy személyre. Ez a magyarázat arra utal, hogy a „bebámul” szó eredetileg csodálattal és tisztelettel tekinteni egy tárgyra, személyre vagy élményre.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a „bemulat” szó jelentése „a valakivel szembeni figyelmesség és tisztelet kifejezése, amelyet általában a személyek között megfigyeltek”. A Merriam-Webster szótár szerint a „bemulat” szó jelentése „a valakivel szembeni figyelmesség és tisztelet kifejezése, amelyet általában a személyek között megfigyeltek, és amely a nyelvi kifejezésekkel és testbeszéddel is kifejezhető”. A Cambridge English Dictionary szerint a „bemulat” szó jelentése „a valakivel szembeni figyelmesség és tisztelet kifejezése, amelyet általában a személyek között megfigyeltek, és amely a nyelvi kifejezésekkel és testbeszéddel is kifejezhető, hogy valaki tudatában legyen a másik személy tiszteletének”.

Asszociációk

 • Gyerekkori emlékek.
 • Anyai szeretet.
 • Szoptatás.
 • Édes mosoly.
 • Játék.
 • Ölelés.
 • Ringatás.
 • Békés alvás.
 • Babusgatás.

Szinonimák

 1. Gyermek.
 2. Kicsi.
 3. Baba.
 4. Csecsemő.
 5. Kisbaba.
 6. Pici.
 7. Bébi.
 8. Apróság.
 9. Kisded.
 10. Kicsikém.

Példamondatok

 1. Az anyukám bebámul, ahogy a kislányom először lép a kertünkbe.
 2. Az apukám bebámul, ahogy a kisfiúm először megtanul síelni.
 3. Az anyukám bebámul, ahogy a kislányom először születésnapját ünnepli.
 4. Az apukám bebámul, ahogy a kisfiúm először átmegy az iskolába.
 5. Az anyukám bebámul, ahogy a kislányom először önállóan olvas egy könyvet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: