Bebocsátás szó jelentése

A „bebocsátás” szó jelentése számos különböző területen használatos, legyen szó akár az üzleti életről, a sportról vagy akár a katonai szféráról. Általánosságban elmondható, hogy a bebocsátás egyfajta belépési engedélyt jelent, amely lehetőséget ad arra, hogy valaki belépjen egy adott területre, szervezethez vagy csoportba. A bebocsátás jelentősége és szerepe az adott területtől és szférától függően változó lehet. A következő cikkben részletesen bemutatjuk a „bebocsátás” szó jelentését és használatát különböző kontextusokban.

Lexikológia

A bebocsátás olyan fogalom, amelyet gyakran használnak a különböző iparágakban és szervezetekben. Általában azt jelenti, hogy valamilyen anyagot, terméket vagy személyt beengednek egy adott területre vagy folyamatba.

Például az autóiparban a bebocsátás azt jelenti, hogy az alkatrészeket a gyártósorba szállítják, hogy azokat beépítsék az autókba. Az élelmiszeriparban pedig a bebocsátás lehet az alapanyagok beszerzése és azok bevezetése a feldolgozási folyamatba.

A bebocsátás fontos szerepet játszik a minőségellenőrzésben is. Az ellenőrző pontokon a beérkező anyagokat alaposan megvizsgálják, hogy biztosak legyenek abban, hogy azok megfelelnek-e a minőségi előírásoknak és biztonságosak-e a fogyasztásra.

Összességében a bebocsátás olyan folyamat, amely biztosítja, hogy csak megfelelő minőségű és biztonságos anyagok, termékek és személyek lépjenek be egy adott területre vagy folyamatba. Ezáltal javítja a termelés hatékonyságát és a végső termék minőségét.

Etimológia

A „bebocsátás” szó eredete visszavezethető az ókori görög nyelvre. A görög „baino” szó jelentése „belépni” vagy „bejutni”. A latin nyelvben pedig a „bene” (jó) és a „cito” (gyorsan) szavak összetételéből született a „benecito” kifejezés, ami „jóváhagyás” vagy „engedélyezés” jelentésű. A középkorban a „benecito” szó átalakult a „bene-citare” kifejezéssé, ami szintén engedélyezést vagy jóváhagyást jelentett. A mai „bebocsátás” szó tehát a „bene-citare” továbbfejlesztett változata, amely az idők folyamán alakult ki. A szóhasználatban a mai napig használjuk, amikor valakit beengedünk vagy engedélyt adunk neki valamire.

Jelentés különböző szótárakban

A „bebocsátás” szó jelentése a különböző szótárakban.

A „bebocsátás” szó egy olyan fogalom, amely számos különböző szakmai területen előfordulhat, így nem meglepő, hogy a jelentése is változó lehet. A legáltalánosabb értelmezése szerint a „bebocsátás” a belépés, az engedélyezés, a bejutás vagy a felvétel lehetőségét jelenti.

A jogi szótárakban a „bebocsátás” szó általában a bírósági eljárásokban, a börtönökben vagy az állami intézményekben történő belépést jelenti. A gazdasági szótárakban a „bebocsátás” szó az üzleti életben használatos, és a vállalkozásoknál, cégeknél vagy az ingatlanpiacnál történő bejutás, belépés, illetve befektetési lehetőségek biztosítását jelenti.

A műszaki szótárakban a „bebocsátás” szó jelentése az épületekben, gépekben vagy járművekben történő belépési lehetőséget jelenti, például ajtók, ablakok, ajtók és zárak esetében. Az egészségügyi szótárakban a „bebocsátás” szó általában a kórházakban vagy az orvosi rendelőkben történő bejutást jelenti, illetve arra utal, hogy valaki jogosult az egészségügyi ellátásra.

Összességében tehát elmondható, hogy a „bebocsátás” szó jelentése számos különböző szakmai területen változó lehet. Az értelmezése gyakran függ az adott kontextustól és az alkalmazás módjától.

Asszociációk

 • Hajó: A bebocsátás az egyik legfontosabb része a hajóutazásnak. Az utasok és a csomagjaik biztonságosan kerülnek a hajóra a bebocsátási folyamat során.
 • Repülő: A repülőgép bebocsátása a repülőtéren történik, és magában foglalja az utasok beszállását és az ellenőrző folyamatokat.
 • Koncert: A koncertre való bebocsátás a jegyek ellenőrzésével és a biztonsági ellenőrzésekkel jár, majd az emberek beléphetnek a koncert helyszínére.
 • Állásinterjú: A bebocsátás a vállalat épületébe történik, és magában foglalja az érkezők azonosítását és regisztrálását.
 • Állatkert: A bebocsátás az állatkertbe az jegyvásárlással és az ellenőrzéssel kezdődik, majd az emberek beléphetnek és élvezhetik az állatokat.
 • Sportesemény: A sporteseményre történő bebocsátás az jegyvásárlással és az ellenőrzéssel kezdődik, majd az emberek beléphetnek a stadionba vagy arénába.
 • Szálloda: A bebocsátás a szállodába az érkezők azonosításával és a bejelentkezéssel kezdődik.
 • Múzeum: A bebocsátás a múzeumba az jegyvásárlással és az ellenőrzéssel kezdődik, majd az emberek beléphetnek és megtekinthetik a kiállításokat.
 • Fesztivál: A fesztiválra történő bebocsátás az jegyvásárlással és az ellenőrzéssel kezdődik, majd az emberek beléphetnek és részt vehetnek a programokon.
 • Iskola: A bebocsátás az iskolába az érkezők azonosításával és a regisztrációval kezdődik.

Szinonimák

 • bevezetés.
 • beavatás.
 • beillesztés.
 • beiktatás.
 • bevezető.
 • belépés.
 • bemutatás.
 • bejelentés.
 • bevezető szakasz.
 • bevezető rész.

Példamondatok

 1. Az új dolgozók bebocsátása a cég szigorú biztonsági előírásainak megfelelően történik.
 2. Az egyetem hallgatóinak bebocsátása csak érvényes diákigazolvánnyal lehetséges.
 3. A stadionban a mérkőzés előtt hosszú sorokban álltak az emberek a bebocsátásért.
 4. A szálloda vendégeinek bebocsátása csak érvényes foglalás és személyazonosító igazolvány bemutatása után lehetséges.
 5. A börtönbe történő bebocsátás során alaposan átvizsgálják az érkezőket, hogy ne vigyenek be tiltott tárgyakat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: