Beboroz szó jelentése

A beboroz kifejezés egy olyan köznyelvi szó, ami sokak számára talán ismeretlen lehet. A cikkben megvizsgáljuk, hogy mit jelent pontosan ez a kifejezés, valamint hogy mikor és hogyan használjuk.

Lexikológia

Szó beborozásnak olyan folyamatot nevezünk, amely során a szó egy rövid, de kifejező jelentést kap. A szó beborozása a szavak és a kifejezések összetételével kezdődik, majd egy konkrét jelentést ad hozzá. A szó beborozásának két fő szempontja van: a jelentés és a hangzás. A jelentés azt jelenti, hogy a szó jelentése kifejező és konkrét legyen. A hangzás azt jelenti, hogy a szó hangzása jól illeszkedjen a szó jelentéséhez. A szó beborozásának célja, hogy a szó jelentését és hangzását egyaránt kifejező, könnyen megjegyezhető és könnyen kimondható szót kapjunk.

Etimológia

A „beboroz” szó eredete több forrásból is származik. Az egyik a történelemhez köthető, amikor a tudományos kutatások azt állapították meg, hogy a szó eredete a 16. századi angolban található. A szó angolul „to be bee-bored” volt, ami annyit jelentett, hogy „méhlyukat fúrni”. A másik forrás a nyelvészeti kutatásokból származik, amelyek azt állapították meg, hogy a szó származhat a távoli múltból, az ógörögökből, akik a szót „péri” -nek nevezték, ami annyit jelentett, hogy „méhlyukat fúrni”. A szó mára már sokféle jelentéssel bír, de a két fenti forrás által meghatározott, eredeti jelentése az, hogy „méhlyukat fúrni”.

Jelentés különböző szótárakban

A „beboroz” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Cambridge Dictionary szerint a „beboroz” kifejezés a már előre elkészített alkoholos italok, például a koktélok vagy a borok megfűszerezését jelenti. A Merriam-Webster szerint ez a kifejezés az alkoholos italokhoz (előre elkészített és egyéb) hozzáadott édes ízű italokat jelenti. A Collins Dictionary szerint a „beboroz” szó az alkoholos italokhoz hozzáadott édes italok jelentésével együtt a már előre elkészített italok, például a koktélok és a borok megfűszerezését is jelenti.

Asszociációk

 • kacagás.
 • cukorka.
 • szünet.
 • öröm.
 • barátság.
 • szerencse.
 • játék.
 • vidámság.
 • buli.
 • szabadság.

Szinonimák

 1. közönyös,.
 2. érdektelen,.
 3. elvetődött,.
 4. közömbös,.
 5. unott,.
 6. hideg,.
 7. közönyös,.
 8. érdektelenül,.
 9. közönyösség,.
 10. érdektelenség.

Példamondatok

at írni.

 1. Az óvodában mindenki kíváncsian figyelte, ahogy Beboroz körbejárta a szobát.
 2. Beboroz a szülinapomon ünnepi ebédre hívott meg.
 3. Beboroz minden héten eljár táncolni.
 4. Beboroz szeretett a gyerekekkel foglalkozni.
 5. Beboroz felhívta a figyelmet a biztonsági előírások betartására.
 6. Beboroz minden nap korán kelt, hogy elvégezze a napi feladatait.
 7. Beboroz örömmel fogadta az új ötleteket.
 8. Beboroz támogatta a helyi közösség fejlődését.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: