Bediktál szó jelentése

A bediktál szó jelentése egyre inkább nyilvánvalóvá válik a napjainkban egyre elterjedtebb technológiák és szolgáltatások miatt. A bediktál szót olyan technológiákra és szolgáltatásokra használják, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy szöveget, hangot vagy más információt közvetlenül a számítógépükbe diktáljanak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bediktál szó jelentését, és bemutatjuk, hogyan használható a mai technológiák és szolgáltatások körében.

Lexikológia

A szó bediktálása egy olyan módszer, amelyet a szóbeli kommunikáció során használnak. A szó bediktálása abból áll, hogy egy személy elmond egy mondatot, amelyet a másik személy akkor ismétel meg, amikor elfelejti, vagy nem érti, amit az első személy mondott. Ez a technika sokféle módon hasznos lehet, például egy beszélgetés folyamatában, ahol a két félnek meg kell érteniük egymást, vagy egy tanuló számára, aki küzd, hogy megjegyezze a tananyagot. A szó bediktálásának előnye, hogy segít a két félnek megérteni egymást, miközben biztosítja, hogy a kommunikáció folyamatos maradjon.

Etimológia

A „bediktál” szó eredete közvetlenül kapcsolódik a latin dícitáre szóhoz, amely maga is a dícere (beszélni) szóból ered. A latin dícitáre szót a középkori latinban díctare-ként írták, ami a dícere szó összetett alakja volt. A dícitáre szót a 15. században a nyelvészek átírták és átformálták „bediktál” szóvá, amelynek jelentése „beszélni, hogy valaki megjegyezze”. A szó széles körben használatos, és általánosan elfogadott, hogy a bediktál szó a „beszélni, hogy valaki megjegyezze” jelentéssel rendelkezik.

Jelentés különböző szótárakban

A bediktál szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a bediktál szó jelentése „írásba önteni, amit valaki mond”. A Cambridge English Dictionary szerint a bediktál szó jelentése „a kimondott szavakat írásba önteni”. A Collins English Dictionary szerint a bediktál szó jelentése „valaki által mondott információt, szöveget vagy szavakat írásba önteni”. A Wiktionary szerint a bediktál szó jelentése „valakinek a szavait írásba önteni”.

Asszociációk

 • megvizsgálás.
 • ellenőrzés.
 • átvizsgálás.
 • átkutatás.
 • átnézés.
 • átfogó vizsgálat.
 • áttekintés.

Szinonimák

 1. Vizsgál.
 2. Ellenőriz.
 3. Megvizsgál.
 4. Megtekint.
 5. Megállapít.
 6. Felülvizsgál.
 7. Átvizsgál.
 8. Áttekint.
 9. Átnéz.
 10. Szemlél.

Példamondatok

 1. Kérlek, bediktáld a szöveget, hogy megtudjam, hogy jól írtam-e.
 2. A tanár bediktálta a leckét, amit azután meg kellett írnunk.
 3. A vezető bediktálta a szabályokat, amiket be kellett tartanunk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: