Bedolgozik szó jelentése

A „bedolgozik” kifejezés sokféleképpen értelmezhető, és eltérő szituációkban használható. A szó jelentését tekintve számos értelmezés létezik, amelyeket e cikkben részletesen megvizsgálunk. Először is megvizsgáljuk, hogy a „bedolgozik” szó milyen kontextusokban használatos, majd részletesen bemutatjuk a kifejezés jelentését.

Lexikológia

Bedolgozás egy olyan kifejezés, amely a munkával kapcsolatos tevékenységeket jelenti. Azok a munkavállalók, akik bedolgoznak, olyan munkát végeznek, amelyet a munkáltató vagy egy másik személy megbízott. Bedolgozás lehet egy konkrét projekt, például egy weboldal vagy egy számítógépes program készítése. De lehet egy általános munka is, amelyet a munkáltató megbízott. Például, egy munkavállaló bedolgozhat egy üzletben, hogy segítsen eladni és kiszolgálni a vásárlókat. Bedolgozás lehet akár egy állandó munkahely is, ahol a munkavállaló hosszú távon dolgozik a munkáltatónak.

Etimológia

A „bedolgozik” szó eredete vélhetően a 16. században vezethető vissza. A szó az angol „dolge” szóból származik, amely a „dolgozni” igére utal. Az angolban a „dolge” kifejezés a 16. században még egyfajta kötelezettséget jelentett, amelyet a munkavállalónak teljesítenie kellett, hogy elvégezze a munkáját. A „dolge” eredetileg a latin „dolgere” szóból származik, amely a „dolgozni” igét jelenti. Az angolban a „dolge” szót az 1700-as években már a munka elvégzésének kifejezésére használták. A „bedolgozik” kifejezés a 19. században kezdett elterjedni, és a mai napig használják.

Jelentés különböző szótárakban

A „bedolgozik” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a szó jelentése „teljesíteni a munkát, amit elvárnak, hogy befejezze”. A Merriam-Webster szótár szerint a szó jelentése „munkát végezni, amíg el nem éri az előírt színvonalat”. A Cambridge Dictionary szerint a szó jelentése „munkát végezni, amíg el nem éri az elvárt mértéket”. Egyértelmű, hogy a „bedolgozik” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő, de mindegyiküknek van valami közös: teljesíteni a munkát, amit elvárnak.

Asszociációk

 • munka.
 • előrehaladás.
 • áldozat.
 • kitartás.
 • elhivatottság.
 • összpontosítás.
 • fejlődés.
 • hűség.
 • siker.

Szinonimák

 1. teljesít.
 2. végrehajt.
 3. kivitelez.
 4. megvalósít.
 5. elvégez.
 6. elvégzik.
 7. megold.
 8. hajt végre.
 9. véghez visz.
 10. beteljesít.

Példamondatok

 1. A biciklis bedolgozott a csúcsra, és örömmel érkezett meg a tetejére.
 2. A kertész bedolgozott a földbe, hogy előkészítse a területet az új növények számára.
 3. A szobrász bedolgozott a márványba, hogy elkészítse a szobrot.
 4. A takarító bedolgozott a padlóba, hogy tisztán tartsa a szobát.
 5. A könyvelő bedolgozott az adatokba, hogy megtalálja a megoldást.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: