Beépít szó jelentése

A „beépít” szó jelentése sokféle. A beépítés lehet egy fizikai dolog, amelyet egy épületbe építenek, de lehet egy szoftver vagy egy rendszer is, amelyet egy másik rendszerbe építenek. Ez a cikk részletesen foglalkozik a „beépít” szó jelentésével, és megvizsgálja, hogyan használható a mindennapi életben.

Lexikológia

Beépítés az informatikában gyakran a különböző alkalmazások két részének egymáshoz kapcsolását jelenti. A beépítés során a programok általában olyan módon kapcsolódnak össze, hogy egymástól függetlenül működnek, de együttműködnek. Például, ha beépíted az e-mail kliens programot egy webböngészőbe, akkor a webböngésző képes lesz e-maileket fogadni és küldeni, anélkül, hogy külön e-mail programot kellene futtatni. Ezenkívül, a beépítés más alkalmazásokhoz való csatlakozást is jelenthet. Például, ha beépíted egy programot egy másik programba, akkor a másik program képes lesz használni a beépített program funkcióit.

Etimológia

A „beépít” szó eredete a 17. században vezethető vissza. A szó eredetileg a német „einbauen” szóból származott, ami magában foglalta az építés, a telepítés és a beillesztés szavakat. A szó azt jelentette, hogy valamit beillesztettek a meglévő építményekbe, hogy működőképes legyen. Az első feljegyzések arról számolnak be, hogy a szót a 17. században használták a közép-európai építkezéseknél. Az első alkalommal, amikor a szó megjelent az angol nyelvben, a „beépítés” szót használták arra, hogy leírják azt a folyamatot, amikor a szakemberek beépítik a különböző részegységeket egy új építménybe.

Jelentés különböző szótárakban

A beépít szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a beépít szó jelentése „beilleszteni vagy beágyazni valamit egy másik dologba”. A Merriam-Webster szótár szerint a beépít szó jelentése „beágyazni, vagy beilleszteni valamit egy másik dologba, hogy kiegészítse, megerősítse, vagy kiegészítse azt”. Az American Heritage Dictionary szerint a beépít szó jelentése „beilleszteni vagy beágyazni valamit egy másik dologba, hogy megerősítse, kiegészítse vagy kiegészítse azt”. A Cambridge English Dictionary szerint a beépít szó jelentése „beágyazni, beilleszteni, beépíteni vagy integrálni valamit egy másik dologba, hogy megerősítse, kiegészítse vagy kiegészítse azt”.

Asszociációk

 • hardver.
 • szoftver.
 • integráció.
 • számítógép.
 • alkalmazás.
 • rendszer.

Szinonimák

• Integrál, beilleszt, beiktat, beemel, beiktatás.

Példamondatok

 1. A számítógépben beépített memóriával bővíthetjük a rendszer teljesítményét.
 2. A készülékbe beépített szenzorok segítségével mérhetjük a hőmérsékletet.
 3. Az autóba beépített navigációs rendszer segít eligazodni az ismeretlen utakon.
 4. Az új okostelefonokban beépített kamera lehetővé teszi a videófelvételek készítését.
 5. Az új laptopokban beépített vezeték nélküli kapcsolat segítségével könnyen csatlakozhatunk a hálózathoz.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: