Befeketít szó jelentése

A befeketít szót gyakran használják azzal a jelentéssel, hogy valakit, vagy valamit megbélyegeznek, megkárosítanak, vagy megfosztanak mások előtt a jó hírnevétől. A befeketítés gyakran negatív kontextusban használatos, és sokféle módon történhet. A befeketítés jelentése és kontextusa azonban különböző helyzetekben és kultúrákban változhat. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk a befeketít szó jelentését, és azt, hogy hogyan használják a különböző kultúrákban.

Lexikológia

A szó befeketítése egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy valaki vagy valami megkérdőjelezhető hírnevet szerez. A szó befeketítése azt jelenti, hogy valakit vagy valamit megpróbálnak ártalmasnak, veszélyesnek vagy bűnözőnek feltüntetni. Az ilyen típusú befeketítések gyakran téves információkat és rágalmakat tartalmaznak, amelyek a célpont személyes életét, karrierjét vagy üzleti tevékenységét károsíthatják. A szó befeketítését számos módon lehet elérni, beleértve a pletykákat, a médiafelügyeletet, a tévedéseket, a tévedéseket és a hamis információkat.

Etimológia

A szó „befeketít” eredete a közép-angol ‘blacken’ szóra vezethető vissza. A szó jelentése eredetileg ‘feketévé tenni’ volt, de ma már sokkal szélesebb körben használják, mint amikor valakit, vagy valamit rossz színben ábrázolnak. Az első feljegyzett használatát az 1550-es években találták meg. Az eredeti használat azt jelentette, hogy valakit, vagy valamit megfeketítenek, hogy jelentsenek róla rosszat. Az eredeti jelentés azóta is használatban van, de ma már sokkal többféleképpen használják, például amikor valakit hibáztatnak, hogy valamiért felelőssé tegyék.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „befeketít” számos szótárban szerepel, de a jelentése eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a szó „valakit vagy valamit megbélyegezni, elítélni, elítélendőnek bélyegezni”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a szó „valakit vagy valamit olyannak beállítani, amilyen nem; valakit vagy valamit visszaéléssel vádolni”. A Cambridge Dictionary szerint a szó „valakit vagy valamit olyannak állítani, ami nem igaz; valaki vagy valami rossz hírnevét befolyásolni”. A Collins English Dictionary szerint a szó „valakit vagy valamit olyannak beállítani, ami nem igaz; valakit vagy valamit szándékosan rossz hírbe hozni”.

Asszociációk

 • sötétítés.
 • elszíneződés.
 • árnyékolás.
 • elhomályosítás.
 • átlátszóság csökkentése.
 • kontraszt csökkentése.
 • színárnyalatok elmosása.
 • árnyalatok kiegyenlítése.

Szinonimák

 1. sötétít, éjfeketévé tesz, árnyékol, elsötétít, feketévé tesz.
 2. szürkít, árnyékol, árnyékossá tesz, elsötétít, elszürkít.
 3. elhomályosít, elhomályosítja, elsötétít, kiemeli a sötét árnyalatokat.
 4. sötétíti, árnyékolja, elhomályosítja, szürkíti, elszürkíti.

Példamondatok

 1. A gyerekek szeretik befeketíteni a körmeiket, hogy különlegesebbnek tűnjenek.
 2. A színész befeketítette a haját, hogy jobban illeszkedjen a szerepéhez.
 3. A kolléganő befeketítette a szeme körüli területet, hogy jobban kiemelje a szemét.
 4. A festő befeketítette az egyik falat, hogy kontrasztot adjon a többi színhez.
 5. Az üzletember befeketítette az öltönyét, hogy elegánsabbnak tűnjön.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: