Béget szó jelentése

A bégetés egy közismert madárihang, ami számos madárfaj esetén figyelhető meg. A bégetés különböző jelentéseket hordozhat, amelyek között szerepelhetnek a figyelmeztetés, az üdvözölés és a közösség kialakítása is. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a bégetés jelentését, és megtudhatjuk, hogy milyen módon használhatjuk a bégetést, hogy jobban megértsük a madarak viselkedését.

Lexikológia

A bégetés lexikológiája a különböző kultúrákban és nyelveken másképpen értelmezhető. A bégetés egy olyan hang, amelyet állatok és emberek készíthetnek. Az állatok általában bégetnek, hogy kommunikáljanak egymással, és ez egy olyan hang, amelyet sok ember ismer. Az emberek általában úgy használják, hogy kifejeződnek, vagy hogy játékosságot adjanak a beszélgetéshez. Az emberek számos különböző módon bégethetnek, és ez a hang különböző jelentéseket hordozhat. A bégetés egy olyan hang, amelyet sok ember képes értelmezni, és ez egy nagyon közös módja annak, hogy kifejezésre juttassuk érzéseinket.

Etimológia

A „béget” szó etimológiája mélyen gyökerezik a történelembe. A szó eredetét a 12. században, a Normandiai Hercegségben találjuk meg. Ekkoriban a normandok a francia bégayer szót használták, amelynek jelentése „udvariasan köszönteni”. A szó származása a latin bega szóból ered, amelynek jelentése „köszönteni”. A szó elterjedése az óangol bégan szóval, majd a német bégen szóval történt, amelynek jelentése „szeretettel köszönteni”. A szó később az angol béget szóvá változott, amely „udvarias köszöntés”-ként fordítható. A szó a mai napig használatos, de ma már a „hello” szóval helyettesítik.

Jelentés különböző szótárakban

A béget szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótárban a béget szó jelentése „egy hang, amelyet a juhok és a birkák tesznek, amikor közelednek, és amelyet általában a különböző juhászkutyák használnak a juhok irányítására”. A Cambridge szótárban a béget szó jelentése „egy hosszú, folyamatos hang, amelyet a juhok és a birkák tesznek, amikor közelednek, és amelyet általában a juhászkutyák használnak a juhok irányítására”. Az Oxford szótárban a béget szó jelentése „egy hosszú, folyamatos hang, amelyet a juhok és a birkák tesznek, amikor közelednek, és amelyet általában a juhászkutyák használnak a juhok irányítására, vagy amelyet a juhok és a birkák tesznek, amikor félnek”.

Asszociációk

A „béget” szó sokféle asszociációt kelt. A legelső, ami az embereknek eszébe jut, az állatok bégetése. A bégetés egy olyan hanghatás, amelyet az állatok használnak a kommunikációhoz. A bégetés egyik fő funkciója, hogy közelítsen más állatokhoz. A bégetés használata az állatok esetében a szerelem, a félelem és a védelem kifejezésére is szolgál. Az emberek számára a bégetés egy gyakran használt szóhasználat, amelyet olyan helyzetekben használnak, amikor valaki szeretne valamit kifejezni, de nincs megfelelő szó. A bégetés ezenkívül számos más asszociációt is kelt, például a békés természet, a szabadság és a szeretet.

Szinonimák

 1. nyávog.
 2. sziszeg.
 3. szűr.
 4. kacag.
 5. hörög.
 6. üvölt.
 7. sípol.
 8. röfög.

Antonímák

A bégetés szó antonimái között találhatók a következő szavak: suttogás, sziszegés, morgás, szólás, kiáltás, üvöltés, ordítás, sikoltás. Ezek a szavak mind hasonló jelentéssel bírnak, de más hangulatot közvetítenek. A suttogás és a sziszegés kedves, barátságos hangulatot teremtenek, míg a morgás, a kiáltás és a szólás inkább haragot jelez. A kiáltás, az üvöltés és az ordítás pedig szinte kétségbeesésnek felelnek meg. A sikoltás pedig leginkább félelemről árulkodik.

Példamondatok

 1. A kisgyerek bégetett, amikor a kedvenc játékát kapta.
 2. A tyúkok bégetése felébresztette a kertben alvó kutyát.
 3. A bégető kacsa hangját hallotta a távolból.
 4. A fiú bégetett, amikor a szülei meglepték egy új biciklivel.
 5. A gyerekek bégettek, amikor a házban új játékokat találtak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: