Behajlik szó jelentése

A „behajlik” kifejezés nagyon gyakran használatos a nyelvben, de sokan nem tudják pontosan, hogy mit jelent. A cikk azt vizsgálja, hogy mit jelent a kifejezés, és hogyan használható a mindennapi beszédben.

Lexikológia

A szó behajlik tulajdonképpen olyan fogalom, amely arra utal, hogy egy szó vagy kifejezés megváltozik annak érdekében, hogy jobban illeszkedjen a mondatba. Például, ha azt mondanánk, hogy „A kutya és a macska szeretik a játékot”, akkor a szó „szeretik” behajlik a „szeretik a játékot” formában. Ez azt jelenti, hogy a két szó összevonásra került, hogy jobban illeszkedjen a mondatba. A szó behajlik egyik legfontosabb előnye az, hogy segíti a mondatok áramlását, ami lehetővé teszi, hogy a mondatok olvashatóbbak legyenek.

Etimológia

A behajlik szó eredete a 16. századi angolban található ‘to behelke’ szóra vezethető vissza. A ‘behelke’ szó eredetileg egy régi angol szó volt, amelynek jelentése ‘a fejét lehajtani, hogy valamihez igazodjon’. Eredetileg a szót arra használták, hogy leírják, hogyan hajtják le a fejüket az emberek a tisztelet jeléül valaki előtt, aki felettük áll. A szó lassan átalakult ‘behajlik’-ké, ami azt jelenti, hogy valami könnyen hajlik, amikor megnyomják.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „behajlik” vagy „behajlít” a különböző szótárakban eltérő jelentést kaphat. Az Oxford English Dictionary szerint a szó „behajlik” a „kiszorított vagy megcsavart pozícióba hozott testrész vagy tárgy” elérését jelenti. Ugyanakkor a Cambridge Dictionary szerint a szó „behajlik” a „valamit hajlítani vagy görbíteni” jelentéssel bír. Az American Heritage Dictionary szerint a szó „behajlik” a „hajlítani, görbíteni, összecsukni vagy megcsavarni” jelentéssel bír. Míg az Urban Dictionary szerint a szó „behajlik” a „valamit hajlítani és összecsukni” jelentéssel bír. Ezenfelül a Merriam-Webster Dictionary szerint a szó „behajlik” a „meghajlítani, megcsavarni vagy összecsukni” jelentéssel bír.

Asszociációk

 • Szeretet.
 • Tisztelet.
 • Megbecsülés.
 • Békesség.
 • Elfogadás.
 • Együttérzés.
 • Őszinteség.
 • Bizalom.
 • Empátia.
 • Egység.

Szinonimák

 1. Szerelmeskedés.
 2. Flörtölés.
 3. Közeledés.
 4. Udvarlás.
 5. Csábítás.
 6. Kacérkodás.
 7. Szeretkezés.
 8. Kapcsolatfelvétel.
 9. Hódítás.
 10. Galantázás.

Példamondatok

 1. A kislány behajlik a szülei előtt, amikor hibázott.
 2. A férfi behajlik a királynak, amikor előtte áll.
 3. A hölgy behajlik a barátai előtt, hogy megköszönje segítségüket.
 4. A kisgyerek behajlik a nagymamának, amikor játékot kap ajándékba.
 5. A diák behajlik a tanárnak, amikor megkapja a jó jegyet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: