Behasít szó jelentése

A behasít szó jelentése egy összetett fogalom, amely sokféle értelmezést foglal magában. A behasítás egy olyan folyamat, amelynek során egy anyagot kisebb méretű darabokra osztunk. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy olyan munkákat végezzünk, amelyekhez kisebb méretű elemek szükségesek. A behasítás számos módon történhet, és számos olyan eszközt is használhat, amelyek segítik a munkát. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a behasítás milyen különböző módokon történhet, és milyen eszközöket használhatunk a munka elvégzéséhez.

Lexikológia

A szó behasítás egy számítógépes programozási technika, amely lehetővé teszi egy program számára, hogy a kapott adatokat különböző kulcsok alapján osztályozza, hogy megkönnyítse a további feldolgozást. A szó behasítás gyakran használja a hash táblákat, amelyek egy táblázatokból állnak, amelyek egy kulcsot és egy hozzá tartozó értéket tárolnak. A program általában a kulcsot használja, hogy megkeresse a hozzá tartozó értéket, és azt használja a feldolgozáshoz. A szó behasítás gyorsabbá teszi a program futtatását, mivel az összes adatot egy táblázatban tárolja, amelyet gyorsabban lehet elérni, mint egy hagyományos táblázatot.

Etimológia

A „behasít” szó eredete több száz évre nyúlik vissza. Az első nyomok egy 12. századi angol szövegben találhatók, amelyben a szó „behese” alakban szerepel. A szó eredetét tekintve a „hese” rész a mai „hasít” szóból származik, amely a „hasítani” igéből ered. A „be” előtag azonban nem ismert eredetű, és a szó eredeti jelentéséről sincs tudomásunk. Valószínűleg ez egy olyan szó, amelyet a nyelv történetének korai szakaszában alkottak, és amelynek jelentése fokozatosan változott az idők során.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „behasít” számos különböző szótárban különböző jelentésekkel szerepel. Az Oxford English Dictionary például a következő jelentéseket adja meg: „1. Kivágott, kivájt, elvágott vagy összetört. 2. Néhány dolog közül kiválasztott, különálló részekre bontott. 3. Kivágott, elvágott, különálló részekre bontott. 4. Közönségesen, kivágott, elvágott vagy összetört (pl. tölgyfából készült hasáb). 5. Közönségesen, kivágott, elvágott, összetört vagy különálló részekre bontott (pl. faanyagból készült hasáb). 6. Közönségesen, szétfeszített, elvágott vagy összetört (pl. bőrből készült hasáb). 7. Közönségesen, szétfeszített, elvágott, összetört vagy különálló részekre bontott (pl. selyemből készült hasáb).”.

Asszociációk

 • tesztelés.
 • szabályok.
 • automatizálás.
 • algoritmusok.
 • programozás.

Szinonimák

 1. Elrendel.
 2. Követel.
 3. Sürget.
 4. Rendelkezik.
 5. Megparancsol.
 6. Előír.
 7. Megtilt.
 8. Intézkedik.

Példamondatok

 1. A tanár behasít a diákok között, hogy megtudja, ki tudja megfelelően válaszolni a kérdésre.
 2. A kertész behasít a földbe, hogy elhelyezze a palántákat.
 3. A búvár behasít a víz alá, hogy felfedezze a mélyben rejtőző titkokat.
 4. Az állatorvos behasít a kutya szőrzetébe, hogy megvizsgálja a bőrét.
 5. Az építész behasít a falba, hogy behelyezze a vezetékeket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: