Bekapcsol szó jelentése

A „bekapcsol” szó egy nagyon gyakori kifejezés, amely számos különböző esetben használatos. A szó jelentése mögött számos összetett jelentés húzódik meg, amelyek különböző kontextusokban használatosak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „bekapcsol” szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használható a mindennapi életben.

Lexikológia

A szó bekapcsolás azt jelenti, hogy egy számítógép vagy egy másik eszköz be van kapcsolva és készen áll a használatra. Számítógépek esetében ez a folyamat akkor kezdődik, amikor az eszköz be van kapcsolva és elindul a rendszerbetöltő, amely lehetővé teszi a rendszer operációs rendszerét, alkalmazásait és az egyéb szükséges fájlokat. Ezután a számítógép készen áll a felhasználó számára, hogy elkezdje használni. Más eszközök esetében, például a nyomtatók, a szó bekapcsolása szintén magában foglalja a szükséges szoftverek telepítését, a szükséges beállítások végrehajtását és a kész eszköz használatba vételét. Ez a folyamat lehetővé teszi a felhasználónak, hogy azonnal használni tudja az eszközt.

Etimológia

A szó eredetére vonatkozóan vannak különböző elméletek. Az egyik elmélet szerint a szó egy szlovák szóból ered, amely „kapcsol” vagy „kapcsolat” jelent. A kapcsolat szó szlovákban eredetileg „kapcsolatot létesíteni” jelentett, ami azt jelentette, hogy valamit összekapcsolni, összekötni. A szó eredetileg egy fizikai eszközök összekapcsolására utalt, amikor két vagy több eszközt közvetlenül egymáshoz kapcsoltak. Az eredeti szlovák szót a német nyelvben is használták, ahol „einzuschalten” lett. A szó később a bekapcsol szót eredményezte.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „bekapcsol” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a bekapcsol szó „valamit bekapcsolni, hogy elindítsa, bekapcsolni egy gépet, hogy elindítsa, bekapcsolni a villanyt, hogy világítson”. Az Urban Dictionary szerint a bekapcsol szó „valamit bekapcsolni, hogy működésbe hozzon valamit, bekapcsolni a világítást, hogy világítson, bekapcsolni a gépet, hogy működjön”. A Merriam-Webster szótár szerint a bekapcsol szó „valamit bekapcsolni, hogy elindítsa, bekapcsolni a gépet, hogy elindítsa, bekapcsolni a villanyt, hogy világítson”. Mindhárom szótár megállapítja, hogy a bekapcsol szó a „valamit bekapcsolni, hogy elindítsa” értelmű.

Asszociációk

 • villany.
 • távolsági kapcsolat.
 • Wi-Fi.
 • Bluetooth.
 • vezérlés.
 • bekapcsolás.
 • kikapcsolás.
 • áram.
 • energia.
 • kapcsoló.

Szinonimák

 1. bekapcsolni.
 2. beindítani.
 3. elindítani.
 4. bekapcsolatni.
 5. előkapcsolni.
 6. előhívni.
 7. előcsalogatni.
 8. beindítatni.
 9. beindításra bírni.
 10. bekapcsolódni.

Példamondatok

 1. A lámpa bekapcsol, amikor megnyomod a gombot.
 2. Kérlek, kapcsold be a számítógépet, mielőtt belekezdenél a munkába.
 3. A villanytáblát bekapcsoltam, hogy elinduljon a szivattyú.
 4. A lámpa bekapcsol, ha a fényérzékelő észleli a sötétséget.
 5. A TV bekapcsol, amikor megnyomod a bekapcsoló gombot.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: