Béke szó jelentése

A béke egy olyan fogalom, amely sokféle módon értelmezhető. A béke szó jelentése meglehetősen széleskörű és sokféle módon értelmezhető. Az emberek általában a béke szóval azt a konkrét állapotot jelentik, amikor két vagy több fél között nincs háború vagy konfliktus, és együttműködés van. Azonban a béke szó sokkal többet jelent, mint csupán az absztrakt fogalom. A béke szó jelentése magába foglalja a különböző szempontokat, mint például a kiegyensúlyozott és biztonságos társadalmi kapcsolatok létrehozását, az egyenlőséget és a közös érdeket. A béke szó jelentése tehát sokkal több, mint csupán a háború elkerülése.

Lexikológia

A béke lexikológiája a békéről szóló szavak és fogalmak összefoglaló megközelítését jelenti. A béke szó egyesek számára egy konkrét helyzetet jelent, mások számára pedig egy általánosabb, szemléletbeli állapotot. Az egyes kultúrákban a béke szó használata eltérő lehet. A béke fogalma gyökerei az ógörög és a latin szókincsben találhatók, amelyek a „pax” szót jelentik. A béke szót a történelem során sokféleképpen használták, és különböző kulturális kontextusokban más-más jelentéssel bír. Például az ókori Görögországban a béke szót a békés kapcsolatok és a közös ügyek kifejezésére használták. A bizánci birodalomban a béke szót a hűség kifejezésére használták. A keresztény egyházban a béke szót a szent és bűntelen élet kifejezésére használták. A modern korban a béke szót a háborúk és a konfliktusok megoldására használják.

Etimológia

A szó „béke” eredete a latin pax szóból ered, amely a görög eirene szóból származik. A görög eirene szó maga is egy összetett szó, amelynek jelentése „békesség, harmónia és biztonság”. A görög etymológiai gyökerek között szerepel a klasszikus görög „eirene” szó, amelynek jelentése „nyugalom, békesség, szeretet”. A latin pax szó maga is egy összetett szó, amelynek jelentése „közös békesség”. A pax szót a rómaiak használták a béke szimbólumának, és később a katolikus egyház is használta az egyházi liturgiában.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a béke szótári jelentése általában „a háborúk, harcok és konfliktusok végét jelentő állapot” vagy „a küzdelmek és feszültségek megszűnése”. A béke azonban ennél sokkal több, mint egy egyszerű állapot. A béke az együttműködés, a tisztelet, az igazságosság és az egyetértés jelképe. A béke a bizalom, a jóakarat és a szeretet megnyilvánulása is. A béke az, amikor mindenki számára biztonságban, boldogulásban és örömben van. A béke magában foglalja az emberek közötti kapcsolatokat, valamint az emberek és a természet közötti kapcsolatokat is. A béke nemcsak egy állapot, hanem egy életmód is.

Asszociációk

A béke szónak számos pozitív asszociációja van. Az emberek általában a békét a harmónia, a szeretet és a békesség szavakkal kapcsolják össze. A béke egy olyan állapot, amelyben a konfliktusok elkerülhetőek vagy megoldhatók, és amelyben a békés együttélés uralkodik. A béke egy olyan állapot is, amelyben egyensúly van a személyes érdekek és a közösségi érdekek között. A béke szó általában pozitív érzelmeket vált ki az emberekből, mivel a béke jelenti a nyugalmat és a biztonságot. A béke szó asszociációi az emberek számára a boldogságot, a biztonságot, a harmóniát és a szeretetet jelentik.

Szinonimák

 1. békesség.
 2. harmónia.
 3. rend.
 4. csend.
 5. nyugalom.
 6. kiegyensúlyozottság.
 7. szünet.
 8. barátság.
 9. kompromisszum.
 10. jó kapcsolat.

Antonímák

A béke szó antonimái közé tartoznak a háború, a válság, a konfliktus, a harc és a küzdelem. Ezek a szavak mind olyan eseményeket, állapotokat és viselkedési formákat jelölnek, amelyek a béke ellentétei. A háború a két vagy több oldal között kialakuló, akár fizikai erőszakkal is járó erőteljes ellentétet jelöl. A válság szó a két oldal közötti feszültséget és szorongást jelöli. A konfliktus azt jelenti, hogy két oldal között egymással szemben álló érdekek és nézetek vannak. A harc szó a két oldal közötti közvetlen fizikai erőszakot jelöli. A küzdelem a két oldal közötti erőfeszítéseket és versenyeket jelenti.

Példamondatok

 1. Az egyesült nemzetek békés megoldást keresnek a konfliktusokra.
 2. A béke a legfontosabb dolog a világban.
 3. A béke megteremtése egy összetett feladat.
 4. A béke a legjobb módja annak, hogy megoldjuk a problémákat.
 5. A béke az egyetlen út a békés együttélésre.
 6. A béke a legfőbb érték, amit meg kell őriznünk.
 7. A béke az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a háborúkat.
 8. A béke biztosítja a biztonságot és a stabilitást.
 9. A béke a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a vérontást.
 10. A béke a legjobb módja annak, hogy békét teremtsünk a világban.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: