Békebontó szó jelentése

A „békebontó” szó jelentése többféleképpen értelmezhető. A szó egyrészt arra utalhat, hogy valaki olyan cselekedetekre készteti másokat, amelyek megszakítják a közöttük lévő békét, másrészt azt is jelentheti, hogy valaki olyan cselekedeteket hajt végre, amelyek megszakítják a békés együttélést. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a „békebontó” szó pontosan mit is jelent, és hogyan használható a különböző helyzetekben.

Lexikológia

A békebontó olyan személy, akinek cselekedetei vagy szavai megzavarják a békét és a nyugalmat. Szó szerint békebontónak tekinthető bárki, aki szándékosan vagy véletlenül előidézi a zavart, a konfliktust vagy a káoszt. A békebontók általában azok, akik képtelenek megtartani a békét, és inkább a konfliktusokat keresik.

A békebontók általában olyan személyek, akik nem értik meg a mások érzéseit, nem veszik figyelembe őket, nem tisztelik őket, és nem tudják, hogy hogyan kell elérni a békét. A békebontók gyakran szándékosan provokálnak másokat, és szeretnek vitázni másokkal, hogy megpróbálják megváltoztatni a helyzetet a saját előnyükre.

Etimológia

A „békebontó” szó eredete visszavezethető az ógörög παραβατης (parabatēs) szóra, amelynek jelentése „az a személy, aki megszegi a békét”. A szó gyökerei az ógörög béke (εἰρήνη, eirēnē) szóhoz vezetnek, amely azt jelentette, hogy „törvényes, igazságos, örök”. A békebontó szót az első írásos dokumentumban, az egyiptomi Színi-táblákon találjuk meg, amelyek a XVI. Században kerültek elő. A táblák többek között egy békeszerződést tartalmaznak, amelyben a békebontó szó először szerepel. A szó azóta sokféleképpen használatos, de a lényege ugyanaz maradt: a béke megszegésének jelzése.

Jelentés különböző szótárakban

A békebontó szó (vagy kifejezés) jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a békebontó szó „olyan kifejezés, amelyet használnak a konfliktusok, viták vagy egyéb típusú feszültségek kialakítására vagy fenntartására, amelyek megakadályozzák a békés együttélést”. A Merriam-Webster szótár szerint a békebontó szó „olyan kifejezés, amelyet használnak a konfliktusok, viták vagy egyéb típusú feszültségek fenntartására vagy előmozdítására, amelyek megakadályozzák a békés együttélést”. A Cambridge Dictionary szerint a békebontó szó „olyan szó vagy kifejezés, amelyet használnak a konfliktusok, viták vagy egyéb típusú feszültségek létrehozására vagy fenntartására, amelyek megakadályozzák a békés együttélést”.

Asszociációk

 • Erőszak.
 • Konfliktus.
 • Fegyver.
 • Aggodalom.
 • Intimidáció.
 • Feszültség.
 • Káosz.
 • Harc.
 • Támadás.
 • Tűzszünet.
 • Védekezés.

Szinonimák

 1. Provokátor.
 2. Zavarkeltő.
 3. Konfliktuskeltő.
 4. Agitátor.
 5. Káoszszító.
 6. Feszültségfokozó.
 7. Tűzgyújtó.
 8. Közrendbontó.
 9. Csökkentő.
 10. Konfliktusok okozója.

Példamondatok

 1. Azok a békebontó támadások, amiket egyesek elkövettek, megzavarták a békét és a biztonságot.
 2. A békebontók által elkövetett bűncselekmények súlyosan sértik az emberi jogokat és a nemzetközi jogot.
 3. A békebontók követnek el tudatosan bűncselekményeket, hogy elérjék céljaikat.
 4. Az államoknak szigorú intézkedéseket kell hozniuk a békebontók ellen.
 5. A békebontók támogatása nem elfogadható a civilizált társadalmakban.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: