Bekecs szó jelentése

A bekecs a magyar nyelv egyik jellegzetes szava, ami sokak számára ismerős lehet. Ez a szó sokféle jelentéssel bír, és ezeket most megvizsgáljuk. Közelebbről megvizsgálva a bekecs szó jelentését, meg fogjuk érteni, hogy miért ilyen fontos a magyar nyelvben.

Lexikológia

Szó bekecs az egyik leggyakoribb magyar szó, amelyet a nyelvhasználók gyakran használnak a köznyelvben. A szó jelentése „kicsi, szűk hely”, és gyakran használják arra, hogy leírják valamilyen szűk helyet vagy helyzetet. Például, ha valaki egy szűk helyen ül, akkor azt mondhatjuk, hogy „ül a bekecsben”. A szó eredete valószínűleg a turáni nyelvekből származik, ahol a „bekic” szó jelentése „szűk hely”. A szó eredeti jelentése a mai napig megmaradt, és sokan használják a köznyelvben. A szó bekecs számos különböző módon használható, például, ha valaki szűk helyen dolgozik, akkor azt mondhatjuk, hogy „dolgozik a bekecsben”. A szó bekecs gyakran használják más szavakkal együtt is, például a „szűk bekecsben”, ami leírja a szűk helyet.

Etimológia

A „bekecs” szó eredete nagyban visszavezethető a magyar nyelvben használt „bekes” szóhoz. A „bekes” szó a XV. században kezdett el elterjedni Magyarországon, és jelentése egy olyan személy, aki nyugodt, békés és bölcs. Az eredeti magyar szó a „bekes” szóból alakult ki, ami a „bekeskedés” szóból származik. A „bekeskedés” szó egy olyan magyar kifejezés, amely a bölcsességet, a türelem és a nyugalmat jelenti. Az idők folyamán a „bekes” szó egyre inkább elterjedt az országban, és a különböző nyelvi régiókban is megjelent. Ma már a „bekecs” szót is használják, amely a „bekes” szóból származik, és azt jelenti, hogy valaki bölcs, türelmes és nyugodt.

Jelentés különböző szótárakban

A bekecs szó jelentése a különböző szótárakban számosféleképpen definiálható. A Oxford English Dictionary szerint a bekecs „egy általánosan használt szleng szó, amelyet valamilyen olyan emberre vagy dologra használnak, aki vagy ami egyszerűen vagy értelmetlenül viselkedik, vagy ami értelmetlenül néz ki”. A Webster’s New World College Dictionary a bekecs szó jelentését úgy definiálja, mint „egy olyan ember, aki vagy ami értelmetlen, hülye, vagy esetlen”. Az Urban Dictionary szerint a bekecs szó „egy olyan szlengszó, amelyet olyan emberekre használnak, akik hülyének tűnnek, vagy akik nem tudnak dönteni, vagy akik nem tudnak dolgozni”.

Asszociációk

 • falu.
 • kukorica.
 • szél.
 • madárdal.
 • tanyasi élet.

Szinonimák

 1. kalapács.
 2. ütő.
 3. balta.
 4. csákány.
 5. kalapáló.
 6. döfő.
 7. ütőeszköz.
 8. ütvefogó.
 9. ökörszerszám.
 10. kaparó.

Példamondatok

 1. A bekecs a házunk előtt kószált.
 2. A bekecs szívós és bátor madár.
 3. Két bekecs vadászott egymásra a fákon.
 4. A bekecs színezete ragyogott a napsütésben.
 5. Egy bekecs szépen énekelt a fák ágán.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: