Béklyóz szó jelentése

A béklyó egy olyan eszköz, amelyet az emberek régen használtak az emberek megfékezésére és korlátozására. A béklyózás szó jelentése az, hogy a személynek megakadályozzák a szabadságának gyakorlását, például úgy, hogy a személyt egy helyhez kötik, vagy megakadályozzák, hogy elhagyja a helyét. A béklyózás az emberi jogok megsértésének egyik formája, és sok országban tilos. A cikk ebben a bevezetőben fogja megvizsgálni a béklyózás szó jelentését, és megvizsgálja, hogyan és miért használják a béklyót, és milyen következményei vannak annak használatának.

Lexikológia

Szó béklyózása egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy a szó használatát korlátozzák vagy megtagadják. A szó béklyózása a szóhasználat korlátozásának módja, amelyet a társadalom és a kultúra szabályoz. A szó béklyózása azt jelenti, hogy a szó használatának korlátozása vagy megtagadása, amely megakadályozhatja, hogy a szó használata bizonyos körökben elfogadott legyen. A szó béklyózása gyakran akkor történik, amikor a szó használata sértő, sértő, diszkriminatív vagy káros lehet. A szó béklyózása gyakran társul a szóhasználat korlátozásával, amely megakadályozza, hogy a szó használata bizonyos körökben elfogadott legyen.

Etimológia

A szó eredete több mint 3000 évre nyúlik vissza. A szó először a Kr.e. 14. században jelent meg a görög nyelvben, ahol „desmós” néven ismerték. A szó jelentése „pánt” vagy „kötés”. A desmós szót általában a görög mitológiában használták, hogy leírják a sorsot, ami egyes személyeket és csoportokat béklyóba kötött. A Kr.e. 5. században a rómaiak is használták a szót, és a „vinculum” néven ismerték. A Római Birodalomban a szót általában a rabszolgaság kifejezésére használták, és arra utaltak, hogy egyes emberek fizikailag és szellemileg béklyóba kötöttek. Az ókori Egyiptomban a szót a „shackles” néven ismerték, és arra utaltak, hogy bizonyos emberek számára fizikailag korlátozták a mozgásukat. A szó azóta változatlan maradt, és ma is használjuk a szabadság korlátozására.

Jelentés különböző szótárakban

A szó ‘béklyó’ számos szótárban eltérő jelentést kaphat. A Cambridge Dictionary szerint a béklyó egy olyan eszköz, amelyet általában valakihez vagy valamihez rögzítve használnak, hogy megakadályozzák, hogy elmozduljon vagy elmenjen. A Merriam-Webster szerint a béklyó egy olyan eszköz, amelyet általában valakinek a mozgásának, cselekedetének vagy szabadságának korlátozására használnak, beleértve a fizikai és jogi korlátozásokat. A Collins Dictionary szerint a béklyó egy eszköz vagy mechanizmus, amelyet általában valakinek a mozgásának vagy szabadságának korlátozására használnak. A Wiktionary szerint a béklyó olyan eszköz, amelyet általában valakinek a mozgásának, cselekedetének vagy szabadságának korlátozására használnak, beleértve a fizikai és jogi korlátozásokat.

Asszociációk

 • rabság.
 • korlátozás.
 • elnyomás.
 • büntetés.
 • szabadságvesztés.
 • kényszerítés.
 • kötözés.
 • fogság.

Szinonimák

 1. Kötél,.
 2. Rögzít,.
 3. Kényszerít,.
 4. Csökkent,.
 5. Megköt,.
 6. Megakadályoz,.
 7. Erősít,.
 8. Bilincsel,.
 9. Kötelek,.
 10. Feszít.

Példamondatok

at írni.

 • Az állatkertben láttam egy oroszlánt, amit béklyózva tartottak.
 • A rendőrök béklyózták a gyanúsítottat, mielőtt előállították volna.
 • A gyerekek igyekeztek megfutamodni, de a szülők béklyózták őket.
 • A kriminális elítélt béklyózva töltötte börtönbüntetését.
 • A macskánk belefutott a kertbe, de szerencsére sikerült béklyózni, mielőtt elszökhetett volna.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: